• Protecția Copilului a izbutit să cumpere 12 locuințe pentru copiii aflați în centrele de plasament și pentru care nu s-a găsit o altă formă de ocrotire • șapte apartamente vor fi ocupate de orfanii ieșiți din Centrul de plasament 5 Comănești și în alte cinci vor trăi copiii proveniți de la Centrul de plasament 7 Bacău, modulul preșcolar
Nu mai puțin de 65 de copii proveniți din centrele de plasament din județul nostru vor trăi, de astăzi, în apartamente. Această măsură alternativă de ocrotire a fost realizată de Direcția Generală pentru Protecția Copilului Bacău cu bani proveniți din programul „Phare – copiii mai întîi”. Primul dintre proiecte a fost lansat la sfîrșitul anului 2000 și a vizat încheiderea Centrului de plasament 5 Comănești, în acest caz fiind 85 de beneficiari. Din cei 85 de copii care se găseau în orfelinat în momentul înaintării proiectului spre finanțare, 15 au fost plasați în rețeaua de asistenți maternali profesioniști, 30 au fost reintegrați în familia naturală sau lărgită. În cazul celor 40 de copii pentru care nu s-a găsit altă măsură de ocrotire, varianta a fost transferarea în imobile de tip familial. Apartamentele care au fost achizioționate în orașele Comănești, Onești, Bacău și Buhuși au cîte patru camere și au fost amenajate la standarde occidentale. Cei 40 de copii proveniți de la Centrul de Plasament 5 din Comănești care vor fi ocrotiți în apartamente au vîrsta cuprinsă între 7 și 15 ani, fiind repartizați în apartamente în funcție de domiciliul părinților. Patru dintre ei sînt infectați cu virusul HIV și au fost plasați în apartamentul din Bacău, ca să poată beneficia de servicii medicale adecvate.
Al doilea „proiect apartamentul” finanțat de Phare a avut drept scop închiderea Centrului de plasament 7, modulul preșcolar, unde erau ocrotiți copiii proveniți de la Grădinița Specială. Finanțarea a avut drept obiectiv, ca și în cazul proiectului realizat la Comănești, găsirea de soluții alternative pentru ce 55 de copii minori care erau instituționalizați. Pentru că aveau vîrsta mai mică, 25 dintre copii au fost plasați în rețeua de asistenți maternali profesioniști, iar alți cinci au fost reintegrați în familia naturală. Restul de 25 de copii cu nevoi speciale vor locui în apartamente. Două dintre cele cinci imobile de tip familial sînt în Bacău, și cîte unul în Buhuși, Onești și Comănești. Și în cazul acestor copii, repartizarea în apartamente s-a făcut în funcție de sex, vîrstă, orientarea școlară și domiciliul părinților.
Sumele alocate de finanțatorii externi pentru realizarea acestor proiecte sînt de 281.944 de euro, în cazul centrului de la Comănești, și 244.330 de euro, pentru centrul de plasament din cadrul fostei Grădinițe Speciale Bacău. Cele două proiecte riscau, la un moment dat, să nu mai poată fi realizate deoarece ar fi trebuit încheiate pînă în vara anului trecut. Din diferite motive, DGPC nu a reușit să pună în aplicare, în termenul stabilit de finanțatori, programele pentru care depusese proiect și doar acceptul finanțatorilor de a aproba extensia a făcut ca acestea să fie, în final, acceptate. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns