Reducerea ofertei de muncă nu trebuie să fie obiectivul final al politicilor anticriză a afirmat, Liviu Voinea, coordonatorul proiectului observării pieţii muncii şi a calităţii locurilor de muncă în cadrul conferinţei anuale a BNS, care are loc marţi, la Palatul Parlamentului.
Primul raport de avertizare timpurie urmăreşte lansarea unor avertismente cu privire la evoluţia pieţei forţei de muncă. Raportul propune dezbaterii publice un set de recomandări care au rezultat în urma unei cercetări efectuate de experţi în domeniul forţei de muncă.
Realizatorii raportului recomandă reducerea CAS pe o perioadă determinată, circa un an, cu cel puţin şase procente. În aceste condiţii, ei susţin că s-ar crea 200.000 de noi locuri de muncă în economie. O altă recomandare are în vedere introducerea unui plafon maximal al venitului cumulat pentru care se plăteşte CSA. În opinia specialiştilor, o astfel de măsură ar încuraja munca part-time şi contractele de muncă cu durată limitată ca soluţii alternative mai ales pe timp de criză.
Raportul apreciază că ieşirea din criză nu trebuie să se bazeze pe reducerea numărului de angajaţi şi plata unor diferite forme de prestaţii sociale pentru cei disponibilizaţi ci pe stimularea căutării şi găsirii de noi locuri de muncă. Astfel, ei recomandă condiţionarea acordării ajutoarelor de şomaj de căutarea efectivă a unui loc de muncă, diferenţierea ajutoarelor de şomaj, astfel încât cuantumul ajutorului de şomaj să fie determinat de principiul contributivităţii.
În cadrul cercetărilor efectuate, grupul de experţi au constatat că există o ruptură între sistemul educaţional şi piaţa muncii. În acest sens, ei recomandă regândirea politicii în domeniul educaţiei, având în vedere schimbările intervenite în mediul economic şi social, astfel încât să existe o corelaţie între cerinţele impuse de evoluţia pieţei muncii şi tipurile de calificare furnizate de sistemul de învăţământ. Ca atare, finanţarea instituţiilor de învăţământ superior de la bugetul de stat să nu se mai facă în funcţie de numărul de studenţi ci în funcţie de numărul de absolvenţi.
Totodată, raportul recomandă eliminarea suprapunerilor şi clarificarea funcţiilor şi resurselor financiare aferente pentru beneficiarii instituţiilor publice care primesc bani de la stat; clarificare modului de remunerare a angajaţilor din sectorul public care sunt implicaţi în proiecte finanţate cu bani europeni; introducerea unor indicatori de evaluare şi monitorizare privind eficienţa pregătirilor profesionale precum şi definirea conceptului de economie socială şi crearea unui cadru legislativ pentru aceasta.
Pe baza acestui raport, participanţii la conferinţa anuală a proiectului Observarea pieţii muncii şi a calităţii locurilor de muncă, implementat de BNS şi cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 continuă dezbaterile.AGERPRES
Lasă un răspuns