Primul satelit romanesc, Goliat, va pleca in aceasta toamna in spatiul extraterestru, probabil, cu racheta Vega – a anuntat, la Bacau, Marius-Ioan Piso, presedintele Agentiei Spatiale Romane (ROSA). „Racheta – a precizat presedintele ROSA – este gata si este al doilea lansator al Agentiei Spatiale Europene si, in functie de programul relativ incarcat de lansari, sigur va pleca pina idecembrie”.
Romania a devenit in acest an membru al Agentiei Spatiale Europene si este a doua tara, dupa Cehia, din fostul Bloc al Europei de Rasarit, care a fost admisa in acest club exclusivist. Admiterea Romaniei s-a facut pe baza unor capabilitati, atit de cercetare fundamentala, avansata, aplicata, dar si a unor capabilitati tehnologice.
Romania participa, in prezent, la 11 misiuni ale Agentiei Spatiale Europene. Intre ultimele este misiunea Blanc (un telescop pentru cercetarea fundamentala, pentru aflarea cu mare precizie a virstei Universului, ceea ce va conduce la dezvoltari foarte serioase si la aplicatii relativ rapide, in primul rind in partea de computing). Alte misiuni recente sint penultimul zbor al navetei spatiale americane, unde s-a lansat un experiment biologic (comportamentul unor microorganisme in conditii de microgravitatie) si ultimul zbor al navetei, cind Romania a participat la realizarea sopectrometrului magnetic Alfa, care va aduce foarte multe elemente noi in fizica fundamentala. Romania are mai multe performante tehnologice in domeniu: nanofluide magnetice, memorii solide (care functioneaza pina la 800 de grade Celsius si care rezista la radiatii). In acest an s-a incheiat si prima serie de masters in tehnologii spatiale si aerospatiale, pe timp de doi ani, la Politehnica din Bucuresti, facultatea de Inginerie Spatiala, cu 14 absolventi in acest domeniu.
Lasă un răspuns