Somelierul Virgil Dumitrascu a fost, pentru oaspetii din preziua deschiderii Real,-Hypermarket in Bacau, poate cea mai placuta surpriza. Sau poate… numai pentru cunoscatori. Nu in fiecare zi te poti intilni, insa, cu un somelier. Scund, brunetel si ochesel, Virgil a aparut intr-un frac elegant si, obligatoriu, cu testevinul atirnat de git – ceasca mica din argint care in interior contine opt perle mari, necesare examenului vizual al vinului rosu si care de cealalta parte are niste scobituri alungite pentru examinarea vizuala a vinului alb. Virgil Dumitrascu este un maestru in meseria sa. „Somelier – spune el – este un cuvint cu origini demult uitate in negura timpului, dar care continua sa te surprinda si astazi prin rezonanta si substanta. Eu sint unul dintre norocosii care, in anul 2002, cu ajutorul unui producator de vinuri local am descoperit ce imi va fi de folos peste ani. Noutatea cuvintului precum si a meseriei in sine m-au facut sa-mi doresc sa cunosc mai mult si sa incerc sa pun in practica ceea ce descopar, iar insistenta mea a dat roade si m-a facut sa traiesc clipe de emotie cind, in luna decembrie a aceluiasi an, am reusit sa ocup prima treapta a podiumului la Concursul National de Somelieri. In 2004, insa, la Atena, am avut ocazia sa stau la aceeasi masa si sa concurez alaturi de granzii acestei meserii, la Campionatul Mondial de Somelieri, la care am ajuns in semifinale”.
Virgil a adus in hypermarketurile Real,- si un concept unic de degustare a vinului – eonomatul: pui un mic credit pe un card si poti degusta oricind vinurile din magazin. Virgil e alaturi si te consiliaza, pina gasesti ceea ce-ti place. Putini ca el in Romania. „La noi in tara sintem, intr-adevar, putini cei care practicam aceasta meserie, dar si mai putini cei care vor sa o invete. Sper, insa, ca timpul sa curga in favoarea noastra si cit mai repede sa vad restaurante si hoteluri de lux in Romania care sa aiba un somelier. Caci, prin ceea ce facem noi incurajam punerea in consum a unui produs cu traditie, vinul, nelipsit, de altfel, in toate momentele existentei noastre” – spune maestrul.
Lasă un răspuns