• la Direcția de Sănătate Publică a fost înregistrat primul băcăuan dependent de droguri • toxicomanul, un tînăr de 21 de ani, a stat la dezintoxicare o vreme, după care a întrerupt tratamentul și a fugit de acasă
Rețelele de distribuție a drogurilor, dealerii care se ocupă de vînzarea stupefiantelor și locurile în care se consumă aceste substanțe sînt subiecte care pînă la această oră nu au reușit să treacă de granițele grupurilor care se ocupă în Bacău cu astfel de afaceri. Pînă de curînd, doar cîteva capturi de droguri realizate în flagrant de polițiștii de la Serviciul de Combatere a Crimei Organizate și Antidrog dovedesc că în județul nostru există o piață de desfacere a stupefiantelor. deși toată lumea știe că se vînd și se cumpără droguri, în evidențele secției de Psihiatrie a Spitalului Județean nu existat pînă acum o lună nici un pacient care să declare de bună voie că este consumator de droguri, dar nici vreunul internat după ce s-a lăsat de stupefiante și se simțea rău. Gheața a spart-o cu cîteva zile în urmă un tînăr din Bacău. El a fost internat la Psihiatrie și a recunoscut că este dependent de stupefiante. „Toxicomanul este un tînăr de 21 de ani care în luna mai a fost internat în stare gravă. După externare, băiatul, care spune că a consumat opium, a urmat tratamentul în laboratorul de Sănătate Mintală. Din păcate el a rezistat doar o perioadă. A întrerupt tratamentul și a dispărut de la domiciliu”, ne-a declarat doctorița Cornelia Cojocaru, directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) din Bacău.
Tînărul care a avut curajul să declare că este dependent de opium este prima persoană din județ înregistrată în statisticile Spitalului Județean și ale DSP. Medicii specialiști au suspectat mai multe persoane că folosesc droguri, însă nu au putut demonstra acest lucru. Consumatori de droguri nu pot fi depistați pe baza analizelor sîngelui efectuate în spital și nici în laboratoarele private. Depistarea stupefiantelor în sînge și în urina toxicomanilor nu poate fi făcută decît cu aparatură performantă și reactivi speciali, de care Spitalul Județean nu dispune. Singura substanță toxică care creează dependență și care pot fi depistată în laboratoarele Institutului de Sănătate Publică din Iași este nicotina.
DSP Bacău a trimis la Iași pentru analiză 70 de probe de urină ale unor elevi de la Colegiul Național „Vasile Alecsandri” pentru a stabili cîți dintre aceștia sînt fumători. „DSP a încercat să-i descopere nu doar pe fumători, ci și pe consumatorii de droguri din rîndul studenților. Peste 50 de studenți de la Universitatea Bacău au completat chestionare referitoare la consumul de droguri”, a adăugat doctorița Cojocaru. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns