În aceste zile, în Bacău, se va face primul transplant de celule stem. Pacientul este un tânăr de 30 de ani care va putea, astfel, să își continue activitatea sportivă. Arhitecta acestei proceduri considerate de viitor este medicul specialist reumatolog, doctor Laura Dospinescu.
„În cazul acestui pacient alte proceduri pe care i le-am propus i-ar fi permis doar funcționalitatea normală, nu și practicarea sportului de performanță. Din acest motiv, a decis să meargă pe această procedură de transplant de celule stem. Practic, nu este o procedură dificilă, dar este laborioasă. Se recoltează celule stem din zona coapselor și le voi injecta la nivelul genunchilor. Pacientul are osteoartrită la ambii genunchi și la glezne, dar prima dată vom ajuta genunchii pentru că aceștia preiau toată sarcina efortului”,a declarat doctorul Laura Dospinescu.
Odată instalate, celulele stem își vor face treaba, în sensul în care vor începe regenerarea tendoanelor, mușchilor, cartilajelor. Este un proces fiziologic lent, cu o finalitate în maximum 12 luni de la procedură.
„Acesta este viitorul în medicină, chiar și în zona de beauty, acolo unde astfel de proceduri de transplant de celule stem vor asigura o regenerare pe termen lung, nu doar o intervenție locală cu efect pe termen scurt”, a mai explicat medicul. Procedura va fi suportată de pacient.
Răzeșu a zis
Stimată doamnă doctor
Nu e o întrebare capcană și nici înveninată.
Cum separați Dvs. celulele și cum recunoașteți care sunt celule stem și care nu ?
Mergeți cumva pe presupunerea că printre celulele grăsoase recoltate de sub pielea abdominală se află și celule stem sdau de altă natură ?
Există țesuturi cu o densitate mult mai mare de celule stem față de cele adipoase.
Cu mulțumiri
V.R.