Guvernul lovește sub centură camerele de comerț
• Doru Simovici, președintele CCIA Bacău, crede că gestul afectează chiar economia de piață • guvernul a uitat să emită normele de aplicare a actului normativ • de asemenea, actul a omis să declare publice datele din registrul comerțului • camerele de comerț rămîn fără o sursă importantă de venituri
De la începutul acestei săptămîni, oficiile registrului comerțului și birourile unice au trecut la Ministerul Justiției, prin publicarea în Monitorul Oficial nr. 746 din 11.10.2002 a Ordonanței de Urgență 129/10.10.2002. Doru Simovici, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Bacău, spune că acest act normativ „apărut peste noapte” nu este „în sprijinul agenților economici” și, mai ales, „camerele de comerț sînt lăsate fără o sursă importantă de venituri, ceea ce le va afecta activitatea”. De asemenea, Doru Simovici consideră că măsura impusă de Guvern „afectează chiar economia de piață, ale cărei motoare sînt camerele de comerț”. Registrul Comerțului Bacău va funcționa de acum pe lîngă Tribunal și în subordinea Oficiului Național de resort. Problemele iscate de OUG 129 nu sînt doar de această natură, ci apar și impedimente practice. Este vorba de trecerea efectivă a administrării de la o instituție la alta. La Bacău, Doru Simovici a avut deja două runde de discuții cu Constantin Pocovnicu, președintele Tribunalului Bacău, dar încă nu au fost discutate modalitățile practice de transfer al acestei activități. Procedura va fi dificilă, deoarece spațiul și toată logistica Registrului aparțin CCIA Bacău, iar transferul se va face pe baza unui protocol, în virtutea căruia Camera va ceda dreptul de folosință, cel mai probabil contra cost. „Vrem să facem trecerea în așa fel încît agenții economici să nu resimtă transferul, dar acest lucru va fi extrem de dificil”, spune președintele Simovici, care promite tot concursul pentru bunul mers al lucrurilor. Alte probleme sînt de natură fiscală, și anume că tribunalele nu sînt plătitoare de TVA, în timp ce camerele plătesc această taxă. Deși transferul de subordonare ar fi trebuit încheiat, această acțiune se desfășoară cu greutate din cauză că normele de aplicare a OU nu au apărut încă.
În plus, conform reglementărilor de pînă acum, informațiile din Registru erau publice și oricine era interesat să afle care este situația unui partener de afaceri putea obține aceste date în baza articolului 4 al Legii 26/1990 privind registrul comerțului. Acesta stipula clar că „registrul comerțului este public”, prevedere care în noul act normativ lipsește. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns