Spitalele au de furcă cu recuperarea costurilor angajate în tratarea nu doar a victimelor unor agresiuni, dar și a agresorilor, alcoolicilor sau a celor care se fac vinovați de producerea unor accidente.
Legea 95/2006 impune spitalelor publice să recupereze banii cheltuiți cu îngrijirea lor: „ART. 320 (1) Persoanele care prin faptele lor aduc daune sănătăţii altei persoane, precum şi daune sănătăţii propriei persoane, din culpă, răspund potrivit legii şi au obligaţia să repare prejudiciul cauzat furnizorului de servicii medicale reprezentând cheltuielile efective ocazionate de asistenţa medicală acordată.” Pentru aceasta, dacă vinovații nu plătesc de bună voie, spitalele sunt nevoite să se îndrepte împotriva lor în instanță.
„Sunt și cazuri când partea vinovată achită la caseria unității medicale , prin înțelegere amiabilă din proprie voință, contravaloarea cheltuielilor efective pentru serviciilor medicale primite de persoana vătămată. În situația în care dosarul ajunge în justiție, atunci procedura de recuperare poate dura ani de zile; avem în monitorizare dosare aflate pe rol din 2015”, explică Dan Stoica, director relații contractuale la Casa de Asigurări de Sănătate.
Anul trecut, s-au recuperat doar jumătate din cheltuieli
Bolnavul primește îngrijire până când este complet recuperat, dar ulterior spitalul trebuie să plătească înapoi casei sumele primite pentru tratamente.
„În medie, în județul Bacău se înregistrează peste 350 de cazuri anual din care aproximativ 50 % sunt accidente rutiere. În cursul anului 2018 au fost recuperați 183.000 lei de la 181 persoane fizice”, a mai precizat Dan Stoica.
Dar, există și cazuri în care de la o persoană nu se poate recupera nimic, pentru că acesta nu are nici un fel de bunuri. În orice situație însă, specialiștii din domeniu consideră că este necesar să existe un departament specializat care să se ocupe doar de recuperarea acestor prejudicii și de o legislație mai clară.
Aproximativ 300 de cazuri anual se înregistrează la SJU Bacău, urmat de SMU Moinești, SM Onești și, mai puține, la Buhuși si Comănești.
Danut a zis
Da asigurarile nu primeste la spital ?
Eminescu a zis
Mare analfabet mai esti, Danut!!!!! Pe viitor, te rugam, abtine-te tata! Nu de alta, dar suntem satui de prosti ca de mere acre…..
Jona a zis
Si atunci de ce mai esti asigurat in sistemul public de sanatate? Doar ca sa cotizezi la salariile trantorilor din CNAS? Atunci sa nu se mai perceapa bani la sanatate. Oricum, la cat de devalizat este bugetul asigurarilor de stat de catre tot felul de politruci cu contractele lor supraevaluate, acele costuri sunt aproape neglijabile.