• o voluntară a Fundației de Educație și Sprijin Comunitar „Constantin Brîncoveanu” a fost prinsă în timp ce lua aproape trei milioane de lei de la un bătrîn handicapat, pentru niște servicii pe care ar fi trebuit să le ofere gratuit • tînăra este cercetată în stare de libertate, pentru înșelăciune
O tînără s-a ales cu dosar penal după ce a fost prinsă în flagrant de către polițiștii băcăuani în timp ce primea suma de 2.880.000 de lei de la un btrîn handicapat. Flagrantul a fost realizat vineri, cînd Irina Anda Andronic, de 26 de ani, voluntar la Fundația de Educație și Sprijin Comunitar „Constantin Brîncoveanu” din municipiul Bacău, s-a prezentat la locuința familiei Vasluianu, de pe strada Alecu Russo, pentru a asigura asistență lui Ion Vasluianu, aflat în îngrijire pentru un handicap de gradul unu survenit în urma unei comoții cerebrale. Deși acordarea acestei asistențe intra în îndatoririle sale de serviciu, Irina Andronic a cerut și primit de la familia Vasluianu suma de 2,88 de milioane de lei „pentru deranj”. Polițiștii au fost sesizați imediat și au prins-o pe femeie în momentul în care aceasta primea banii. Irina Andronic a fost prezentată în aceeași zi judecătorilor, care au decis s-o cerceteze în stare de libertate, sub acuzația de înșelăciune. Polițiștii continuă ancheta pentru a stabili dacă acest caz este sau nu unul singular pentru fosta asistentă de la Fundația „Brîncoveanu”.
Apucăturile lui Andronic nu sînt, după cîte se pare, noi. „Irina Andronic a venit la noi de la Fundația de Sprijin Comunitar (FSC), unde, din cîte am înțeles, a mai avut probleme de acest gen. Nu am intrat prea mult în amănunte, pentru că nu s-a pus problema angajării, la noi activînd ca voluntar. De altfel, în lunile decembrie și ianuarie, perioadă în care a mers pe teren ca voluntar de-al nostru, pentru a identifica familiile de bătrîni care urmau să intre în programul de îngrijire la domiciliu, aceasta a fost cuminte. După aceea, ea s-a reîntors la familie, pentru a pretinde bani. Andronic nu mai are nici o legătură cu Fundația «Brâncoveanu» și, oricum, nu intenționam să o angajez, pentru că, în momentul în care s-a pus problema angajărilor, am solicitat voluntarilor să aducă și unele recomandări și, în cazul ei, acestea nu era deloc favorabile”, ne-a declarat Carmen Silitră, președintele Fundației „Constatin Brâncoveanu”. Aceasta este partener al Consilioului Județean într-un proiect Phare de îngrijire a bătrînilor la domiciliu, în care sînt cuprinse aproximativ 300 de persoane vîrstnice. În lunile decembrie 2003 și ianuarie 2004, Fundația „Brâncoveanu” a apelat la peste 50 de voluntare, care au avut ca sarcină indentificarea problemelor cu care se confruntă bătrînii incluși în program urmînd ca cele mai bune 30 să fie angajate ca lucrători sociali. (Florin CRĂCIUN, Eduard CUCU)
Lasă un răspuns