• o femeie din Tîrgu Ocna caută cu disperare un loc de muncă
• Doina Maria Rusu a rămas fără slujbă la finele lunii iulie • ea este mama unui copil foarte talentat, pe care nu îl poate întreține
Sărăcia a devenit un subiect frecvent în România de astăzi, motiv pentru care a ajuns să se banalizeze. Sărăcia a cuprins-o, ca pe alte milioane de români, și pe Doina Maria Rusu din Tîrgu Ocna. Cazul ei nu este singular. Dar poate deveni în orice secundă tragic, dacă situația socială a femeii nu își găsește cît mai grabnic o rezolvare.
Doina Rusu a fost angajată cu un contract de muncă pe perioadă limitată, pe post de femeie de serviciu, la blocurile ANL din localitate. Contractul i-a expirat la finele lunii iulie, fără posibilitatea de a fi prelungit. I s-a oferit după aceasta un loc de muncă la Spații verzi, pe perioadă nedeterminată, însă din cauza unei sănătăți șubrede, dată de afecțiuni ale rinichilor și coloanei vertebrale, femeia nu poate munci în condițiile postului oferit. Ea este divorțată de mai mulți ani și are un copil în întreținere. Maria Secul, fiica Doinei, este elevă în clasa a IX-a la Colegiul ” Costache Negri” din Tîrgu Ocna, iar faptul că mama ei nu mai are serviciu riscă să o împiedice să mai meargă la școală.
Viața Doinei Rusu nu a fost, dintotdeauna, atît de grea. Fiind o fire foarte talentată, cu certe înclinații literare și muzicale, Doina a debutat cu versuri și proză într-o revistă a Bisericii Ortodoxe ce apărea la Sibiu. Talentul l-a moștenit de la tatăl ei, fost dascăl al Bisericii „Precista” din Tîrgu Ocna. A publicat, după decembrie 1989, în revista „Biserica și Viața” a Decanatului Romano-Catolic Bacău. În anul 2002, o editură băcăuană i-a publicat volumul de eseuri religioase intitulat „Golgota-Treptele durerii și ale luminii”, iar revista „Credința Ortodoxă” i-a găzduit, în repetate rînduri, articole pe teme ecumenice. A cochetat și cu muzica populară, pregătind, timp de un an, un grup folcloric la Școala Generală nr. 2 din oraș. Însă lipsa posibilităților materiale a împiedicat-o să urmeze o carieră în domeniu. Mai are încă trei copii în afară de Maria, două fiice fiind muzeografe la Bacău, respectiv la biserica-monument din Borzești. Marea preocupare a Doinei, în acest moment, este întreținerea Mariei, un copil foarte talentat, deținătoare a numerose premii naționale la concursurile de muzică ușoară.
Maria Secul a urmat timp de doi ani cursurile Liceului de Artă „George Apostu” din Bacău, dar divorțul părinților a făcut-o să opteze în favoarea liceului din Tîrgu Ocna, unde este o elevă de excepție. Singurul venit din care se întrețină tînăra este alocația și o pensie de 350.000 lei, de pe urma tatălui. „În perioada cît fiica mea a învățat în Bacău, am stat și eu cu ea. M-a ajutat enorm domnul prefect Cătălin Mardare, care a intervenit ca să pot primi o cameră la căminul de fete al Liceului „Vasile Alecsandri”. Îngrijeam copilul unei familii și așa îmi cîștigam existența, dar eram bucuroasă că sînt alături de fiica mea și că pot să o ajut”, ne-a declarat Doina Rusu. Marea ei dorință este să-și găsească un loc de muncă stabil, ca să-și poată întreține copilul la școală. „Poate să fie și în Onești, ori în apropiere, nu neapărat în orașul unde locuiesc. Mi-ar place enorm să pot strînge un bănuț și să-mi găsesc un producător muzical, care poate să mă ajute și pe mine și pe fiica mea. Degeaba ai talent, dacă nu te sprijină nimeni în țara asta. Pe timpuri, am activat, ani în șir, la Casa de Cultură din Tîrgu Ocna, pentru tot soiul de spectacole omagiale. Nu am văzut un leuț pentru toată prestația. Am sperat că se vor schimba vremurile și se va schimba ceva și în acest domeniu de activitate, dar nu a fost să fie așa”, a încheiat, cu amărăciune, Doina Rusu. (Cătălin BUZINCHE)
Lasă un răspuns