• nici administrația societății și nici sindicaliștii nu au primit informații de la APAPS despre potențialii patroni
Ieri, 19 iunie, încă nu se stabilise cu care din societățile care au depus oferte pentru preluarea pachetului de acțiuni majoritar de la Chimcomplex SA Borzești se va negocia privatizarea firmei oneștene, ne-au declarat surse din cadrul Autorității pentru Privatizare (APAPS). Marți seara au fost deschise, la sediul APAPS București, ofertele depuse de SC Bega Minerale Industriale Aghireș Cluj și SC Al Impex SRL Cluj Napoca și ar fi trebuit ca ieri să fie anunțată firma cu care se vor continua negocierile. Aceleași surse ne-au declarat că procedura de stabilire a firmei cu care se va negocia privatizarea va mai dura două-trei zile, după care numele acesteia va fi dat publicității.
În ultimele săptămîni dinaintea deschiderii ofertelor de privatizare, APAPS a acționat într-o secretomanie greu de înțeles. Dacă reținerea în a oferi informații presei nu este o noutate, modul în care au fost tratați conducerea societății și liderii de sindicat a lăsat loc la speculații. Reprezentanților sindicatelor li s-a transmis că vor primi informații după finalizarea procesului de privatizare. Chiar și directorul general al SC Chimcomplex, Virgil Băncilă, a fost tratat identic. Oficialii APAPS s-au arătat iritați de insistența cu care administrația societății și liderii sindicali doreau să afle amănunte despre procesul de privatizare. Pentru că, cel puțin conform calculelor de pe hîrtie, cele mai mari șanse să preia pachetul de acțiuni majoritar le are Bega Minerale Industriale Aghireș Cluj Napoca, firmă ce aparține fraților Cristescu din Timișoara, liderii sindicali oneșteni au încercat să afle date despre modul în care funcționează societățile ce aparțin multimiliardarilor bănățeni. Mihai Andrișcă, liderul sindicatului Ecatehning, ne-a declarat că a avut mai multe discuții pe această temă cu omologul său de la UPSON Ocna Mureș, Marius Hanga. Societatea UPSON este cea mai importantă din grupul de firme controlat de frații Cristescu și are un profil de activitate asemănător Chimcomplex. Aici se produce, printre altele, sodă calcinată, iar frații Cristescu doresc să asigure cu resurse proprii aprovizionarea cu sare, materie primă pentru producerea sodei. Ei au comandat deja prospecțiuni geologice, după care vor trece la extragerea sării.
Dacă informația că firmele fraților Cristescu funcționează bine iar nivelul salariilor este mulțumitor i-a liniștit pe chimiștii oneșteni, ei așteaptă totuși să vadă modul concret în care sindicatele vor negocia cu noul patron. Conform convenției încheiate pe 11 iunie între Guvern și confederațiile sindicale CNS Cartel Alfa și BNS, Guvernul va adopta în procedură de urgență un act normativ care să-l oblige pe cel care preia de la APAPS pachetul de acțiuni a unei societăți comerciale să respecte „clauzele sociale sub sancțiunea desființării de drept a contractului de privatizare”. Singura problemă este că termenul asumat de Guvern este 30 septembrie, dată pînă la care privatizarea Chimcomplex ar trebui să se finalizeze. Mihai Andrușcă ne-a declarat că în aceste condiții se va solicita reprezentanților firmei care va prelua Chimcomplex să respecte, totuși, aceste obligații, chiar dacă se vor aplica de la sfîrșitul anului. (Cristian BIBIRE)
Lasă un răspuns