• locuitorii racordați la centrala Șoimului nu primesc căldură, dar nici nu se pot debranșa, din cauza unei clauze în contractul încheiat cu Termloc • oamenii n-au mai vrut apă caldă, fiindcă era prea scumpă, apoi asociația a cerut să se sisteze furnizarea apei reci, dar fără să-i întrebe pe locatari
Cea mai modernă centrală termică construită în municipiul Bacău se dovedește o investiție nu tocmai rentabilă pentru societatea care a construit-o. Centrala termică Șoimului a fost ridicată de Termloc în toamna anului trecut, după ce patronii Complexului Hotelier Bistrița au refuzat să mai livreze agent termic locatarilor de la cele trei blocuri racordate. Investiția pentru ridicarea primei centrale termice complet automatizate din Bacău a costat trei miliarde de lei, iar pentru a-și amortiza investiția, proprietarul – firma Termloc – le-a cerut celor o sută de proprietari de apartamente să nu se debranșeze în următorii cinci ani. Numai că, de la punerea în funcțiune a centralei, în decembrie 2002, între beneficiari și furnizori au apărut numeroase discuții, motivate în principal de calitatea serviciilor.
Aproape toată iarna, locatarii blocurilor de pe strada Luminii și Mărășești racordați la CT Șoimului s-au plîns că îngheață în apartamente. Discuțiile au continuat și după încetarea furnizării căldurii, de această dată de furnizarea apei calde. „Am încercat mai multe variante cu locatarii deserviți de această centrală. Deoarece condițiile permiteau, am livrat apă caldă non stop, însă locararii s-au plîns că trebuie să plătească prea mult. Apoi am trecut la furnizarea apei calde cu program, însă nici așa nu a fost bine. Cît timp centrala își făcea reglajele, apa ajungea rece, iar oamenii erau nemulțumiți că trebuie să plătească la preț de apă caldă”, ne-a declarat Viorel Comănescu, directorul tehnic al Termloc.
În final, pentru a pune capăt oricăror discuții, reprezentanții Asociației Mărășești Luminii au solicitat Termloc sistarea funizării apei calde. Locatarii nu au fost nici așa mulțumiți și spun că nu au fost consultați în această privință de nimeni. „Odată cu căldura s-a oprit și apa caldă, însă noi nu am fost întrebați de nimeni. Sigur că vrem apă caldă, dar degeaba, dacă asociația este de altă părere”, susține unul dintre proprietarii afectați de decizia de sistare a furnizării apei calde.
Spre deosebire de ceilalți locatari ai Bacăului, proprietarii celor o sută de apartamente racordate la centrala Șoimului sînt obligați, conform contractului pe care l-au încheiat, să nu se debranșeze în următorii cinci ani, ceea ce face și mai greu de suportat deciziile luate fără nici o consultare prealabilă. (C.B.)
Lasă un răspuns