Copiii bacauanilor plecati la munca in strainatate se intorc in scoala romaneasca. Din aceasta cauza, unitatile de invatamint din judet se confrunta cu o avalansa de cereri din partea parintilor, in vederea inscrierii copiilor in invatamint. Din cauza birocratiei sau a diferentelor foarte mari intre sistemele de invatamint, unii copiii au trebuit sa repete inutil anii scolari facuti in afara granitelor tarii, cel mai greu fiind pentru copiii plecati cu familia in Italia, deoarece acolo se folosesc calificativele si in anii de gimnaziu. Asa se face ca, odata intorsi in tara, parintii sint supusi unui adevarat calvar birocratic in momentul in care vor sa-si inscrie copiii in scolile bacauane. „Pina in momentul de fata, la nivelul Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Bacau au fost depus 251 de dosare. 147 de dosare au primit aviz favorabil, iar la 104 se asteapta in continuare un raspuns din partea ministerului Educatiei. De regula, cei de la MECI sint de acord cu recunoasterea studiilor, insa procedeul este ingreunat, pentru ca la aceste dosare lucreaza doar doua persoane din minister. Stiu ca la nivelul scolilor se fac presiuni pentru ca parintii sa accelereze acest proces, insa, data fiind situatia, ii rog pe directori sa le faciliteze acestor copii participarea la subiectele cu test unic”, a declarat Ovidiu Cojocaru, inspector scolar general la ISJ Bacau.
Repetenti fara vina
Atunci cind programele difera radical, elevii care se intorc in tara sint nevoiti sa reia de unde au ramas. Insa, in cele mai multe cazuri, se decide in interesul copilului si este interpretata metodologia, tocmai pentru ca scolarul sa nu fie prejudiciat. „Problema copiilor intorsi din strainatate trebuie tratata cu foarte mare responsabilitate, de la caz la caz. De exemplu, elevii care se intorc din Italia si Spania cunosc limba romana, dar nu stiu sa o scrie corect. Mai problematici sint cei care vin din Canada sau Franta, pentru ca acestia nu stiu mai deloc limba romana. Am intilnit parinti ai caror copiii erau in clasa a VII-a, iar la momentul transferului vor ca elevul sa fie inscris in clasa a VI-a, pentru a avea timp suficient sa se reintegreze si sa asimileze informatiile. Parintii trebuie sa inteleaga ca asta inseamna repetentie, din moment ce in foaia matricola scrie clasa a VII-a. Tocmai de aceea trebuie sa inscrie copilul in clasa inscrisa pe foaia matricola”, spune Livia Sibisteanu, director la Scoala „Spiru Haret” din Bacau.
Elevii care se intorc in Romania dupa ce au studiat in strainatate trebuie sa depuna la ISJ un dosar care sa contina aprobarea unitatii de invatamint la care doresc sa studieze, foaia matricola din Romania, precum si situatia scolara din strainatate pentru fiecare semestru sau an in parte, copii dupa buletinele parintilor si al copilului, daca este cazul. Acest dosar trebuie intocmit in dublu exemplar. Unul ramine la ISJ, altul este trimis la Ministerul Educatiei. Cei interesati pot obtine mai multe informatii la sediul Inspectoratului Scolar Judetean Bacau.
Nu inteleg a zis
Ce prostie, va si cum sistemul romanesc este bun de ceva. Guvernul vrea ca romanii sa se itoarca acasa, atunci sa alinieze sistemul Romanesc la sistemul International, ca nu suntem noi mai destepti ca altii. Nu inteleg de ce privatii nu apar, ar trebui scoli in engleza, franceza, Italiana, ca acesti copii sa continue scoala in limba in care v or ei. Bineinteles ca asta nu astepti de la un guvern incompetent ci de la societatea privata. Oamenii fac eforturi sa se inscrie intro scoala romanesca pe care nu da nimeni nici doi bani, mai bine tii copilul acasa cu un profesor privat. Te aci pe diplomele romanesti de orice fel, nu fac doi bani nicaieri in lume.