• doar cîțiva oameni de afaceri și primari au fost interesați de o dezbatere referitoare la agricultură • întîlnirea s-a spart, odată cu plecare prefectului Mardare • cei mai disciplinați au fost angajații Direcției Agricole, dar aceștia au tăcut mîlc
Agricultorii băcăuani sînt atît de interesați de problemele acestui domeniu, încît abia au așteptat să plece prefectul Radu Cătălin Mardare de la o reuniune-dezbatere, că au și șters-o bucuroși nevoie-mare, deși prefectul le ceruse să continue dezbaterile. Fuga s-a produs cu acordul lui Ioan Melinte, directorul Directiei Agricole, care le-a spus complice oamenilor: „Încheiem acuma, cînd domnul prefect nici nu a ajuns la mașină?” La ieșire, o doamnă chiar a exclamat, căscînd, „bine că s-a terminat!” Dar, surpriză, mulțimea care ieșea în grabă a dat nas în nas chiar cu prefectul Mardare, care își aștepta încă mașina. Oamenii s-au prefăcut teribil de ocupați, care mai de care își ducea celularul la ureche, și duși au fost. Rămînînd să aștepte mașina, prefectul a plecat printre ultimii de la întîlnire.
Acesta a fost finalul oarecum inedit al unui seminar intitulat „Problemele actuale ale agriculturii în contextul integrării europene”, desfășurat la sala de ședințe a Direcției Generale a Agriculturii și Industriei Alimentare (DGAIA). Au participat Cătălin Mardare, prefectul județului, Ioan Melinte, directorul DGAIA, Ghiță Burlui, directorul adjunct al DGAIA, administratori de societăți agricole, primari și specialiști în agricultură. Au fost prezentate referate pe diverse probleme importante care împiedică sporirea aportului agriculturii la Produsul Intern Brut, dar și banalități de genul „utilizarea îngrășămintelor prezintă o importanță deosebită”, „clima este relativ favorabilă”, „se impune dezvoltarea spațiului rural” etc.
„Se găsesc bani numai pentru măsuri pompieristice”
Gheorghe Antochi, președintele Agricolei Internațional, s-a arătat „extrem de contrariat” că au lipsit de la întîlnire factorii de decizie din ministerele economice și reprezentanți ai Academiei de Științe Agricole și Silvice. În viziunea lui Antochi, această neimplicare face ca „multe decizii să fie demagogice, iar rezultatele, negative. Președintele Agricolei a arătat că unii factori de decizie „nici n-apuci să deschizi gura, că spun «n-am!»”. „Pentru măsuri pompieristice se găsesc bani, dar, cînd e vorba de strategii, nu facem nimic”, a declarat Antochi. El a opinat că nivelul scăzut la care a ajuns agricultura a fost cauzat de „experiențele păgubitoare”, importurile, care, la carne, au depășit de două sute de ori de ori importurile, în 2002, și evaziunea fiscală. „Vin mulți la mine să cumpere, dar mă roagă să nu le fac factură. Este inadmisibil ca, la ieșirea din București să se vîndă facturile la kilogram. Datorită autorităților locale, în Bacău nu s-a importat carne. Dacă și Finanțele ar reuși să facă ordine, aș fi convins că este o concurență loială”, a declarat Gheorghe Antochi.
Ion Răuță, primarul comunei Sascut și agricultor, a cerut sprijin pentru fermierii afectați de secetă. „Dacă anul acesta au avut bani de investiții, pentru anul viitor va fi mai greu, din cauza calamităților. Dacă nu va fi sprijinită agricultura, ne îndreptăm spre o moarte lentă”, a spus Răuță. În continuare, au mai vorbit doi oameni de afaceri, după care problemele agriculturii s-au încheiat. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns