Seria dezbaterilor profesionale organizate de Filiala Bacau a Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania – CECCAR in acest an a continuat, la sfirsitul acestei saptamini, cu o masa rotunda care a pus in discutie conditiile in care sint realizate expertizele contabile judiciare tehnice si de calitate. In judetul Bacau, doar circa 20 la suta dintre cei 114 experti contabili activi, la ora actuala, au optat pentru efectuarea de expertize de acest gen. Relatia cu instantele de judecata, cu organele de cercetare judiciara si penala, conditiile materiale oferite de tribunale si, nu in ultima instanta, onorariile fixate pentru expertizele efectuate, ii determina pe experti sa ocoleasca acest domeniu de activitate.
Acestea au fost principalele motive pentru care expertii contabili din filiala CECCAR Bacau au tinut sa se intilneasca, joi, 24 septembrie, cu Marcel Barbieru, judecator la Sectia Comerciala a Tribunalului Bacau, cu Cristian Beca, specialist la Serviciul Teritorial Bacau al Directiei Nationale Anticoruptie, cu subcomisarul Florin Sava, de la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism Bacau, si cu Dorin Melinceanu, de la Biroul Local de Expertize Contabile al Tribunalului Bacau. Daca initiatorii mesei rotunde au fost Mihai Schiopu (auditor de calitate) si Marcel Bulinschi – experti contabili, moderatorii ei au fost Georgeta Cute, presedintele Filialei Bacau a CECCAR, si Constantin Pastrav, directorul executiv al filialei.
Facerile expertizei contabile nu sint usoare
„Scaderea numarului de experti contabili interesati de a intocmi expertize contabile ne ingrijoreaza – a spus Marcel Bulinschi. Am constatat ca aceasta se intimpla de trei-patru ani incoace”. Ce spun expertiii? Nu sint multumiti de modul in care se stabilesc obiectivele expertizei contabile, fie prin incheierea de sedinta de judecata, fie prin ordonanta, in cazul dosarelor penale, sau li se solicita sa raspunda la unele obiective care nu au legatura cu dosarul cauzei. „In unele cauze – spune Georgeta Cute -, avocatii, pentru a servi interesele partilor pentru care presteaza servicii de specialitate, depun la dosar asemenea obiective, care nu au nimic de a face cu menirea noastra si cu expertiza contabila in sine”. De asemenea, ei sint nemultimiti de onorariile fixate in instanta, dar si de conditiile precare in care trebuie sa studieze dosarele, chiar in conditiile in care Tibunalul Bacau are un sediu nou, mult mai mare.
Si expertiza contabila are legile ei
Expertiza contabila este o forma de cercetare stiintifica in vederea lamuririi modului in care sint reflectate in documente si in evidenta tehnico-operativa si contabila anumite fapte, imprejurari, situatii etc. de natura financiar-contabila.
Expertul controleaza registrele, conturile si actele justificative ale unui agent economic in scopul de a furniza partilor interesate datele pentru o echitabila regularizare a situatiei. Expertiza judiciara este solicitata pentru solutionarea cauzelor aflate in stare de ancheta, cercetare sau judecata (politia, parchetul, tribunalul). Obiectul expertizei contabile il formeaza dosarele de ancheta, de cercetare sau de judecata, iar obiectivele ei sint stabilite sub forma unor intrebari formulate de organul de urmarire penala sau instanta la cerere a partilor ori din oficiu, la care trebuie sa raspunda expertul. Standardul profesional nr. 35, elaborat de CECCAR, reglementeaza modul de intocmire a expertizei contabile, dar regimul ei de solicitare si folosire este reglementat prin lege.
Expertul si anchetatorii – parteneri ai aceleiasi cauze
Experienta practicienilor care au fost, joi, invitatii expertilor contabili s-a dovedit de bun augur pentru dezbaterea problemelor formulate de gazde. Judecatorul Marcel Barbieru si subcomisarul Florin Sava au dat exemple din activitatea lor si au formulat sugestii pentru modul in care expertii contabili ar putea aborda activitatea de intocmire a expertizelor. „Intilnirea – a opinat Georgeta Cute – a relaxat relatia intre beneficiar si prestatorul de servicii de expertizare contabila. Noi am inteles de la cei cu care conlucram, in diverse spete, sa fim mai insistenti in a ne cere drepturile materiale, dar si ca obiectivele expertizelor sa fie mai bine formulate. De asemenea, ne vom preocupa sa trimitem instantelor superioare doleantele noastre cu privire la conditiile in care lucram”.
Lasă un răspuns