Băcăuanul Felix Bănilă ar putea deveni procuror-șef al DIICOT, după ce a fost preferat pentru această funcție în dauna actualului șef, Daniel Horodniceanu.
Ministrul justiţiei, Tudorel Toader, a transmis Consiliului Superior al Magistraturii propunerea de numire a lui Felix Bănilă (Oliver-Felix Bănilă) la conducerea DIICOT, în vederea obţinerii avizului consultativ.
„În urma desfăşurării procedurii de selecţie a procurorilor, în vederea efectuării propunerii de numire în funcţia de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, care a avut loc în data de 11 mai 2018, la sediul Ministerului Justiţiei, vă aducem la cunoştinţă faptul că, ministrul Justiţiei, prof.univ.dr. Tudorel TOADER, a transmis Consiliului Superior al Magistraturii propunerea de numire a domnului Oliver-Felix Bănilă, în vederea obţinerii avizului consultativ”, anunţă ministerul.
Ulterior, propunerea va fi înaintată preşedintelui Klaus Iohannis. Contracandidatul lui Bănilă a fost actualul şef al DIICOT Daniel Horodniceanu.
„Mi-aș dori un aviz pozitiv de la CSM”
Pentru Ziarul de Bacău, procurorul Felix Bănilă a făcut câteva declarații, la câteva minute după nominalizare: „Mulțumesc domnului ministru pentru încredere! Nominalizarea este un prim pas, avizul CSM este de o mare importanță pentru mine, pentru că mi-aș dori unul pozitiv. De asemenea, am încredere că domnul Președinte Klaus Iohannis va avea un raționament pozitiv”.
Procurorul băcăuan a mai declarat pentru Ziarul de Bacău faptul că nu a ținut o evidență a numărului cazurilor instrumentate în întreaga carieră de până acum. „Este adevărat că nu am lucrat în DIICOT, însă am instrumentat dosare de mare violență în care am investigat fapte în legătură cu crima organizată”, a declarat Felix Bănilă. Două dintre cele mai sonore dosare sunt asasinarea omului de afaceri Valeriu Damian și dosarul grupării lui Adrian Marin Botez, zis „Țâță”, condamnat în dosarul „Bariera”.
Felix Bănilă s-a născut pe 26 decembrie 1972. În 1996 a absolvit Facultatea de Drept, Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași. Cariera în magistratură a început-o pe 15 decembrie 1996, ca procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Moinești, unde a stat până în 2008. Din acest parchet a fost delegat, ulterior promovat, la Parchetul Tribunalului Bacău.
Adrian a zis
„Tigari, tigari!” din Piata Centrala e liniștiți. Austrian, asemenea…