• amenzile pentru încălcarea legislației sînt de 50 de milioane – zece miliarde de lei • pentru fapte grave, patronii pot face chiar pușcărie
Producătorii și importatorii mai au la dispoziție zece zile ca să declare la Direcția Generală a Finanțelor Publice (DGFP) Bacău cum au vîndut alcoolul. Conform Legii 521/2002 privind regimul de supraveghere și autorizare a producției și circulației unor produse supuse accizelor, lunar, pînă la data de 15 pentru luna precedentă, producătorii și importatorii de alcool și distilate vor depune la organele fiscale o situație privind modul de valorificare prin vînzare sau prelucrare, însoțită de listele de inventar pentru stocurile de materii prime și produse finite de la finele lunii. Tot lunar, DGFP va depune la Ministerul Finanțelor Publice situația centralizatoare privind valorificarea alcoolului la nivelul județului. Pentru alcool, distilate și băuturi alcoolice distilate – asociațiile patronale stabilesc prețuri minime ce trebuie publicate în Monitorul Oficial. Agenții economici sînt obligați să afișeze lista cuprinzînd prețurile minime în vigoare, în locuri vizibile.
Legea 521/2002 își propune să oprească evaziunea din domeniu. De asemenea, se intenționează un mai bun control al calității acestor produse, pentru eliminarea de pe piață a produselor contrafăcute. Actul normativ mai prevede că activitatea de producere a alcoolului se poate derula numai la sediul social sau la sediul filialelor. Pentru înregistrarea corectă a producției de alcool și distilate, producătorii sînt obligați să se doteze cu contoare și mijloace pentru determinarea cantităților și a concentrației alcoolice. Materiile prime pot fi achiziționate de la persoane fizice numai pe bază de borderouri și recepții vizate de supraveghetorii fiscali. O altă obligație este prezența supraveghetorilor fiscali pentru fiecare agent economic și filiale pe tot parcursul desfășurării procesului de producție, în trei schimburi și în zilele de sărbători legale, care să asigure certificarea realității tuturor operațiunilor prin vizarea documentelor de la intrarea materiei prime pîna la livrarea alcoolului și a distilatelor.
Pentru a-și atinge scopul, Legea 521/2002 are prevăzute și sancțiuni, dintre cele mai drastice:
– închisoare de la 6 luni la 5 ani pentru infracțiuni săvîrșite de administratorul care angajează agentul economic în producerea, importul de alcool și distilate sau fabicarea de băuturi alcoolice fără autorizație; neasigurarea dotării cu mijloace legale de măsurare a producției de alcool și distilate; cesionarea sau înstrăinarea actiunilor, părților sociale sau de active fixe fără înștiințarea organului emitent; achiziționarea de alcool etilic rafinat și distilate de la agenți economici neautorizați;
– sancțiuni contravenționale de la 50 de milioane la zece miliarde de lei, pentru 27 de fapte reprezentînd nerespectarea prevederilor legale ale regimului de supraveghere și autorizare a producției, importului și circulației unor produse supuse accizelor. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns