– deputatii români au votat interzicerea comercializarii produselor de tip fast – food in incinta scolilor – in ultimii ani, a crescut numarul copiilor supraponderali in România – obezitatea, avertizeaza specialistii, afecteaza starea de sanatate a copilului si viata lui sociala – comerciantii nu sint multumiti de decizia Camerei Deputatilor
O crestere a numarului de copii obezi si a cazurilor de alergii cauzate de alimentatia din timpul programului scolar i-a determinat pe membrii Camerei Deputatilor sa voteze aproape in unanimitate, la inceputul acestei saptamini, un proiect de lege care interzice comercializarea in incinta unitatilor de invatamint a produselor de tip fast-food. Potrivit acestei legi, patronii chioscurilor din incinta scolilor nu vor mai putea vinde produse de patiserie, dulciuri, hamburgeri, cartofi prajiti sau sucuri acidulate care depasesc limitele stabilite de Ministerul Sanatatii. Actul normativ prevede ca „meniurile” trebuie sa aiba avizul personalului medical, dar si al directorului unitatii de invatamint. De asemenea, Ministerul Sanatatii Publice trebuie sa afiseze pe site-ul oficial, in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a legii, necesarul zilnic de calorii si substante nutritive pentru copii si adolescenti. In cazul in care legea nu va fi respectata, comerciantii vor fi amendati de catre inspectia sanitara de stat.
Pauza mare cu cocktail de E-uri
Mai toate institutiile de invatamint preuniversitar din Bacau au inchiriat un spatiu patronilor care vor sa vinda copiilor gogosi sau alte produse de tip fast-food. A doua zi dupa votul Camerei Deputatilor, la chioscul din curtea Colegiului National „Ferdinand I” elevii facusera pelerinaj in pauza mare. In citeva minute, patronul a facut vinzari de citeva zeci de lei din doze de sucuri acidulate, gogosi, sandvisuri cu sunca si brinza topita, covrigi, napolitane cu ciocolata, cipsuri, strudele cu brinza s.a.m.d. Copiii spun ca, daca ar avea de unde, ar cumpara mincare mai sanatoasa. „Ar fi mai bine daca le-ar scoate. Noi deja nu mai prea cumparam gogosi pentru ca nu stim ce calitate are uleiul in care sint facute. Ar fi mai bine daca le-ar inlocui cu produse mai naturale. Am inteles ca in anii trecuti se aducea de la cantina mincare calda”, a declarat Ovidiu S., elev in clasa a IX-a al Colegiului National „Ferdinand I”, pe care l-am intrerupt din „rontairea” unui mare sandvis cu sunca. Mai putin incintati de decizia deputatilor se arata vinzatorii, de cele mai multe ori rude ale patronilor. „Nu-i o decizie prea buna. Copilul n-o sa ia poate de aici dar o sa cumpere ce vrea de la un supermarket. Daca ii interzice un lucru, il va dori si mai mult. Si parintii trebuie atentionati”, a opinat una din vinzatoarele de la chioscul din curtea Colegiului National „Ferdinand I”.
Medicii avertizeaza asupra riscurilor la care sunt supusi copiii
Medicii pediatri bacauani spun ca in ultimii ani a crescut numarul copiilor supraponderali si s-au inmultit cazurile de alergie cauzate de alimentatia nesanatoasa. „S-a observat de ani buni deja tendinta chioscurilor cit si a presei de a promova acest gen de alimentatie, care este gustoasa, apetisanta, la un pret rezonabil, se consuma usor, in fuga, astfel incit s-a ajuns ca nu numai populatia infantila, cit si cea adulta sa se bazeze pe acest tip de hrana. Un hamburger, un hot – dog, nelipsitii cartofii prajiti, fie alte genuri de aperitive sau tot felul de rontanele folosite intre mese, fie tot felul de produse de patiserie, inlocuiesc adeseori un prinz. Rezultatul este ca observam din ce in ce mai multe persoane obeze, nu doar printre adulti, ci si printre copii. Aceste produse nu sunt intotdeauna foarte sanatoase, se stie ca la prepararea lor se folosesc tot felul de coloranti, aromatizanti, E-uri, tot felul de proceduri industriale, chimizate, care pot fi cauza alergii. Ele adesea sint preparate cu ulei, sunt dulci, ceea ce duce la cresterea numarului de calorii pe care le ingera persoana care foloseste in mod obisnuit acest gen de alimente. Copiii supraponderali sufera de toate tulburarile pe care le aduce obezitatea: hipertensiunea arteriala, suferinta cardiaca, plus lipsa de incredere in sine, complexarea. Orice copil gras isi face complexe si nu mai este acceptat in societatea lui intre colegi. In perioada copilariei se aduna celulele grase si de acelea nu mai scapi toata viata, atunci se formeaza”, avertizeaza Elena Nita, medic primar pediatru. Doctorul bacauan crede ca in aceste situatii principalul vinovat este parintele care da bani copilului fara a-i controla alimentatia. Si uneori, chiar „moda”, fiind mai de „bon ton” sa ai bani la tine decit un pachetel facut de acasa. In opinia Elenei Nita, decizia deputatilor români este binevenita dar nu suficienta. „Toata lumea ar trebuie sa isi propuna o alimentatie mai sanatoasa, nu e suficient sa se interzica in scoala consumul lor. In preajma institutiilor de invatamint ar trebui sa fie locuri de unde copiii sa poata achizitiona un fruct, un covrig, produse care sa nu fie suspectate ca ar putea contine elemente nocive pentru copii. Va fi greu pentru ca exista deja interese, chiar si in scoli”, a conchis medicul pediatru.
Lasă un răspuns