• prin includerea salariului de merit în salariul de bază vor crește sporurile încasate de profesori • doar 15 la sută dintre profesorii băcăuani se pot bucura de această facilitate
Cadrele didactice din județul Bacău ale căror dosare au fost aprobate pentru obținerea salariilor de merit ar putea încasa ceva mai mulți bani. Din această lună, Ministerul Muncii a acceptat solicitarea Ministerului Educației, Cercetării și Tineretului de a include în salariul de bază al personalului didactic și salariul de merit. „Efectul acestei decizii este acela că baza de calcul pentru personalul din învățămînt va crește. Practic, sporurile aferente vechimii, indemnizației de conducere sau dirigenției vor crește, din moment ce și salariul de bază crește”, a explicat Nicoleta Amîiei, contabilul șef al Inspectoratului Școlar Județean Bacău. Reprezentanții MECT au anunțat că măsura includerii salariul de merit în salariul de bază se va aplica de la 1 februarie, dar că se intenționează să se țină cont de ea și pentru o regularizare a salariilor din ianuarie 2004.
Vestea că salariul de bază al cadrelor didactice va crește nu i-a impresionat deloc pe sindicaliștii băcăuani din învățămînt. „Această măsură ar fi trebuit aplicată încă din momentul în care a intrat în vigoare statutul personalului didactic. Nu este mare lucru, pentru că de salariul de merit beneficiază foarte puțini profesori. Doar cei cu vechime foarte mare ar putea fi avantajați de această decizie. Nici ei, însă, nu vor încasa mai mult de 100.000 de lei pe lună în plus”, ne-a declarat Manole Chiriac, liderul Sindicatului Liber al Învățămîntului Bacău.
Salariile de merit se repartizează pentru un an calendaristic cadrelor didactice care au rezultate deosebite la catedră, dar și personalului didactic auxiliar. Legea spune că salariul de merit reprezintă 15 la sută din salariul de bază și se acordă pentru 15 la sută din posturile din învățămînt. Practic, doar 15 la sută dintre dascălii care beneficiază de această facilitate se pot gîndi la salarii mai mari, restul rămînînd să încaseze aceleași salarii mizere, care le asigură doar supraviețuirea. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns