• aceștia trebuie să scoată bani din buzunar pentru dotarea claselor • îndemnul a fost lansat de Adrian Baran, inspector general de specialitate în cadrul Ministerului Educației și Cercetării
Sărăcia începe să fie tot mai evidentă la Ministerul Educației și Cercetării (MEC). Cel puțin așa a lăsat să se înțeleagă Adrian Baran, inspector general pe probleme de învățămînt extrașcolar în cadrul MEC, care, prezent, ieri, la consfătuirea județeană a cadrelor didactice de la Palatul Copiilor și Cluburile Elevilor, nu s-a sfiit să-i îndemne pe aceștia să scoată bani din propriile buzunare pentru dotarea claselor. „Este o tîmpenie să scoți bani din buzunar pentru a face rost de material didactic, dar, acum, aceasta e situația. În viață trebuie să știi să mai și pierzi. Dumneavoastră trebuie să învățați și împărțirea, nu numai adunarea”, i-a sfătuit ofialul MEC pe dascălii din Cluburile Elevilor din județ. De altfel, datorită lipsei acute a banilor destinați sectorului extrașcolar, Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) a trebuit să reducă, în ultimii doi ani, 20 de norme, în prezent la Palatul Copiilor și Cluburile Elevilor din județ existînd doar 48 de posturi. Acestea sînt, însă, ocupate, într-o măsură destul de mare, de către suplinitori, care, fapt interesant, au refuzat să se prezinte la concursul de ocupare a respectivelor catedre.
În ciuda sărăciei ce bîntuie prin Palate și Cluburi, profesorii de aici trebuie să facă treabă, musai de calitate. „Palatatele Copiilor și Cluburile Elevilor nu se vor desființa nicodată ca instituții. Se poate însă modifica structura cercurilor. Cei care nu vor face treabă, pot să plece”, a mai spus Adrian Baran. Ministerul s-a gîndit chiar să le arate ce trebuie să facă editînd un îndrumător pentru profesorii din Palatele Copiilor și Cluburile Elevilor. „Deocamdată, am elaborat tematicile pentru 75 de cercuri, urmînd ca, în cel mai scurt timp, să scoatem un nou îndrumător pentru alte vreo 120 de specialități. Dacă veți dori să faceți mai mult decît scrie acolo, nu e nici o problemă, dar nu trebuie să faceți mai puțin”, a precizat Adrian Baran. Se vede treaba că, la nivelul dorințelor și cerințelor, ministerul nu stă rău deloc, dar rămîne de văzut ce activitate se poate face în momentul în care vîntul îți suflă prin buzunare. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns