• pentru că în România universitățile nu pregăstesc profesori, ci specialiști într-un domeniu sau altul, cadrele didactice vor face cursuri de perfecționare • formatorii în ale pedagogiei vor fi doi mentori școlari care vor umbla pe la țară ca să-i instruiască pe dascăli
Cadrele didactice din județul Bacău care predau în școlile din mediul rural vor fi perfecționate în activitatea pe care o desfășoară, de mentori specializați. Formarea dascălilor este considerată o prioritate din cauză că foarte multi profesori, dar mai ales cei de la țară, suferă la capitolul specializare în domeniul predării la clasă. „În România, meseria de profesor nu este în nomenclator. Universitățile nu pregătesc profesori, ci specialiști într-un domeniu sau altul, care apoi se îndreaptă spre catedră. Din acest motiv, foarte multi dascăli, mai ales cei tineri, au probleme în ce privește relaționarea cu elevii”, explică Ghiorghi Iorga, inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Bacău.
Formarea cadrelor didactice din mediul rural se va derula prin Proiectul Învățămîntului Rural (PIR), care are în vedere înbunătățirea condițiilor școlilor de la țară atît în ce privește dotarea, cît și pregătirea profesorilor. „În județul Bacău își vor desfășura activitatea doi mentori, care vor oferi servicii de formare și perfecționare tuturor profesorilor din mediul rural care consideră că au nevoie”, spune Amalia Diaconu, de la PIR Bacău. Pe lîngă cei doi mentori școlari cu pregătire în toate domeniile de activitate, profesorii din școli vor putea alepa și la serviciile unor mentori care vor specializați într-o disciplină sau alta. La fel ca și mentorii școlari, aceștia vor fi la dispoziția profesorilor de la țară de cîte ori dascălii consideră că au nevoie de părerea unui specialist. Mentorii școlari își vor începe activitatea din anul școlar următor, la nivel național. Deocamdată, activitatea de perfecționare în domeniul predării de către formatori specializați se desfășoară în șase județe pilot, între care nu se numără și județul Bacău.
Cei doi mentori care vor iniția cadrele didactice din județ vor fi aleși de Ministerul Educației și Cercetării. Ei vor fi selectați dintr-o listă trimisă de Casa Corpului Didactic din Bacău, care includea toți dascălii care au mai urmat cursuri de formare în domeniul predării și ar avea, cel puțin teoretic, pregătirea necesară . (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns