• doar cinci cadre didactice băcăuane și-au declarat veniturile obținute din „pregătiri” • dacă sînt prinși, ei trebuie să achite, pe lîngă impozitul de 24 la sută, și penalizări de cel puțin 4,2 milioane de lei • cîștigurile suplimentare ale unui profesor pot depăși 100 de milioane de lei
Meditațiile particulare sînt parte integrantă din sistemul de învățămînt românesc, deși oficial nimeni nu recunoaște asta. Începînd cu admiterea în licee (mai nou cu examenul de capacitate), continuînd cu bacalaureatul și pînă la intrarea în facultate, cei mai mulți mulți părinți apelează la profesori să le mediteze copiii. Unii chiar preferă să ia această măsură nu doar în anii terminali, ci permanent, în toți anii de școală și liceu, începînd cu clasa a cincea sau a șasea. Mai mult, olimpicii naționali și internaționali sînt în majoritate produsul lecțiilor particulare și mai puțin rezultatul unui învățămînt de stat prolific. Deși, aparent, „luxul” unui profesor particular nu și-l permit decît părinții cu bani, este cert că foarte mulți dintre cei care apelează la acest sistem fac eforturi uriașe să plătească meditațiile pentru copii. „Ce să fac, nu vedeți ce greu se intră acum la un liceu bun!? Trebuie să-mi dau băiatul la pregătire la toate obiectele de examen. Învață el bine, dar vreau să fiu sigură că ia o notă bună la Capacitate. Nu vreau să ajungă la profesională, că nu pentru asta muncesc”, ni se confesează Adriana P., vînzătoare la un chioșc de ziare.
Cifrele oficiale arată că în municipiul Bacău activează peste 4.300 de profesori. Logic ar fi ca în aceste statistici să apară cel puțin 25 la sută dintre aceștia ca acordînd meditații particulare. Lor ar trebui să li se adauge studenții de la universitățile băcăuane, care își întregesc veniturile pregătind elevi „în particular”, în special la limbi străine, matematică și limba română. Prețul pentru o ședință de lecții particulare de două ore se situează între 100.000 și 300.000 de lei. Profesorii nu cu foarte mare căutare au ședințe, de obicei săptămînale, în medie cu cîte 5 elevi, de unde rezultă un venit de circa cinci milioane de lei lunar. Mergînd mai departe și luînd în calcul că pregătirile se fac cel puțin opt luni pe an, rezultă că un profesor cîștigă peste 40 de milioane de lei anual numai din această activitate. Cum cei mai mulți dintre dascăli au mai multe grupe simultan în pregătire, rezultă că veniturile acestora pot atinge și chiar depăși 100 de milioane de lei pe an. Toate aceste calcule sînt doar estimative, întrucît e lesne de înțeles că niciunul dintre aceste cadre didactice nu dorește să-și recunoască veniturile.
Dascălii „omit” să-și declare cîștigurile din meditații
Direcția Generală a Finanțelor Publice (DGFP) din Bacău a anunțat că anul acesta au depus declarații individuale privind veniturile obținute din acordarea de meditații doar cinci profesori din orașul Bacău. Avînd în vedere calculele prezentate mai sus, cifra este cel puțin hilară. Situația i-a alarmat și pe finanțiști. Maricel Radu, purtătorul de cuvînt al DGFP, consideră că „cifra nu reprezintă realitatea, numărul lor fiind cu siguranță mult mai mare. Probabil, cu ocazia verificărilor, vor fi depistate și alte cazuri”.
Pedepsele pentru profesorii care nu și-au declarat veniturile din meditații nu sînt concretizate în amenzi, dar ei urmează, dacă vor fi depistați, să fie penalizați cu 50 la sută din impozitul datorat. În mod normal, cadrele didactice care și-au recunoscut aceste surse de venit au o cotă fixă de cîștig, stabilită de Consiliul Județean. Anul trecut, de exemplu, suma minimă pe care putea să o declare un profesor era de 25 de milioane de lei pe an, dar, în 2002, cifra a crescut la 35 de milioane de lei. Impozitul datorat statului este de 24 la sută din venit, adică cel puțin 8,4 milioane de lei anual. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns