• cei care au încercat această metodă recunosc că între ei și elevi au ieșit scîntei • fiica mai mică a lui Ghiorghi Iorga se pregătește la română cu Eugen Budău, deși inspectorul școlar general are aceeași specializare • Loredana Ghelasă nu s-a înțeles la pregătire cu mama ei, Margareta Neacșu, și a studiat cu un alt cadru didactic
Meditațiile particulare au devenit, dacă nu o industrie, cel puțin o modă în lumea învățămîntului românesc. De ea nu au scăpat nici odraslele, mai mari sau mai mici, ale dascălilor băcăuani. Interesant e însă că, în cazul copiilor ai căror părinți sînt profesori de limba română, matematică, chimie, fizică, istorie ori altă materie pretabilă pentru meditații particulare, aceștia au preferat să facă pregătire cu alte cadre didactice de specialitate.
Arin Alexandru Mengoni, fiul profesoarei de educație fizică Ana Mengoni și al antrenorului de handbal Alexandru Mengoni, a terminat actualul Colegiul Național „Ferdinand I” în 1990 la o clasă cu profil „real”, dar a ales să dea admitere la o facultate de drept. În această situație, el a „bifat”, în ultimul trimestru al clasei a VIII-a cîteva ore de meditație la limba română și matematică, dar și cîteva ore de pregătire la gramatică și istorie înainte de admiterea la facultate. „Nu a făcut însă decît cîteva ore, pentru că pe vremea aceea se făcea carte în școală. Pentru facultate s-a pregătit la gramatică cu domnul Jămneală, pentru că, în liceu, gramatică nu se făcea aproape deloc”, ne-a declarat profesoara Mengoni.
Profesorul Adrian Fuioagă, directorul Colegiului Tehnic „Anghel Saligny”, nu are, cel puțin deocamdată, grija meditațiilor pentru cele două fete ale sale, Alina și Andreea. „Alina e în clasa a V-a, în timp ce Andreea e în clasa a XI-a. Asta nu înseamnă însă, că nu ar avea nevoie. Probabil la anul”, ne-a mărturisit directorul Fuioagă. Nu același lucru se poate spune despre Claudia Iorga, fiica cea mică a inspectorului general Ghiorghi Iorga. Elevă în clasa a VII-a a Școlii „Mihai Drăgan”, aceasta face meditație la patru discipline: limba română, matematică, limba engleză și limba germană. Interesant este însă că orele particulare de limba română ale Claudiei nu sînt susținute de tată, de formație profesor de română, ci de inspectorul de specialitate Eugen Budău. „Eu mai fac cu ea unele lecții de sinteză, dar nu prea am timp”, a recunoscut inspectorul general.
Nici Loredana Ghelasă, fiica profesoarei Margareta Neacșu, directorul Colegiului Național „Vasile Alecsandri, nu a rezistat mult în postura de „elev particular” al mamei sale. „Înainte de examenul la facultate, Loredana a făcut pregătire la chimie cu mine, dar, după cîtva timp, au ieșit scîntei. Ea a observat că eram oarecum mai exigentă cu ea decît cu alți elevi și mi-am zis că ceva nu e în regulă. Atunci, am apelat la o colegă pentru a o pregăti la chimie”, ne-a spus directoarea Neacșu. Acum, aceasta este colegă cu propria fiică, care a ajuns tot profesoară de chimie. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns