• aproape 100 de profesori băcăuani se adresează lunar CAR Învățămînt Bacău pentru a solicita împrumuturi • cei mai mulți solicită bani pentru plata taxelor la facultate ale copiilor, pentru concedii, plata întreținerii și investigații medicale • sumele pe care profesorii le împrumută variază între 15 și 20 milioane de lei
Faptul că profesorii trăiesc de pe o zi pe alta nu mai reprezintă o noutate pentru nimeni. Salariile mici pe care le încasează cei care au format zeci de generații de elevi îi detemină pe aceștia să caute fel de fel de soluții pentru a-și duce cît de cît decent traiul. Una dintre soluțiile destul de frecvent utilizate de cei care sînt în imposibilitatea de a onora obligațiile de plată mai mari este împrumutul la Casa de Ajutor Reciproc (CAR) Învățămînt. Creditul la CAR este preferat împrumuturilor la bănci pentru că dobînda pe care trebuie să o plătească profesorii este foarte mică: la 20 milioane de lei împrumutate, profesorii trebuie să achite o dobîndă ceva mai mare de 2,2 milioane de lei, iar la 15 milioane de lei împrumut, dobînda restituită la CAR este de aproape 1,5 milioane de lei. Comparativ cu dobînzile practicate de bănci, avantajele profesprilor care apelează la CAR Învățămînt sînt evidente, împrumutul fiind restituit în zece luni, rata pe lună ridicîndu-se la aproape 2 milioane de lei. În plus, cei care solicită credit primesc banii în maximum 20 de zile de la depunerea cererii.
În evidențele CAR Învățămînt din Bacău figurează circa 1.300 de
cadre didactice, din totalul de aproape 11.000 care lucrează la
catedră în învățămîntul băcăuan. „Numărul înscrierilor a crescut
foarte mult în ultima perioadă. Motivația: salariile sînt destul de mici, iar cei care au de achitat sume mai mari nu au de unde să facă rost de atîția bani, motiv pentru care preferă să se înscrie la CAR și să facă un împrumut”, ne-a declarat Ioan Stoica, președintele CAR Învățămînt Bacău. Singura condiție pe care trebuie să o îndeplinească cadrele didactice care vor să facă împrumuturi este de a avea o vechime de minimum șase luni ca membri cotizanți, timp în care ei trebuie să vireze la fond sume cuprinse între 100.000 și 500.000 de lei. Dacă îndeplinesc și criteriul vechimii de cotizant, dascălii mai trebuie să aducă o adeverință de salariat de la școala la care predau și să își găsească, tot printre cadrele didactice, doi giranți. Avînd aceste documente, ei pot împrumuta sume care pot ajunge pînă la 20 milioane de lei. „Numărul solicitărilor de împrumut este foarte mare, însă lunar putem onora circa 100 de cereri de creditare. În general, profesorii tineri, care nu au salarii foarte mari, împrumută cîte 10 milioane de lei, pentru a putea plăti ratele fără prea mare efort. Cei care au salarii mai mari pot împrumuta pînă la 20 milioane de lei, aceasta fiind suma maximă pe care o putem împrumuta”, mai spune președintele Stoica. Pentru a le da posibilitatea și tinerilor dascăli să facă împrumuturi, șefii CAR au decis să reducă perioada de vechime ca membru CAR.
Chiar dacă nu există o evidență strictă a mediului din care provin
dascălii care solicită împrumuturi la CAR, cei mai mulți sînt din
mediul urban, pentru că și viața la oraș este mai scumpă. Cît
privește motivele pentru care dascălii contractează creditele,
acestea sînt destul de diferite, în funcție de anotimpul în care se
solicită împrumutul. Dacă în alți ani cele mai multe solicitări erau
depuse în timpul verii, acum cererile sînt repartizate destul de
uniform pe întreg anul calendaristic. În timpul verii, cei mai mulți
educatori, învățători și profesori contractează creditele pentru a
putea merge în concedii. În ultimii ani, cererile de împrumut depuse în timpul lunilor de toamnă a crescut destul de mult, pentru că profesorii se împrumută ca să plătească taxele la factultate ale copiilor. „Faptul că numărul locurilor cu taxă la facultăți a crescut foarte mult în ultimii ani se reflectă și în solicitările de împrumut pe care le înregistrăm. Fie că sînt de la țară sau de la oraș, membrii noștri care au copiii la facultate nu au de unde să scoată 10-15 milioane de lei să achite taxa, și atunci vin să solicite împrumuturi”, mai spun salariații de la CAR Bacău. În timpul iernii și în primele luni ale primăverii, împrumuturile sînt, de asemenea, numeroase și vin mai ales de la dascălii care locuiesc la oraș. Motivația o reprezintă faptul că foarte mulți profesori sînt în imposibilitatea de a achita facturile la întreținere din salariu, lună de lună, și atunci nu le rămîne decît soluția creditelor. Alți profesori cer bani pentru a plăti investigațiile medicale de care nu beneficiază, deși contribuțiile la asigurările de sănătate sînt virate la timp. Profesorii tineri sau cei de la țară solicită împrumuturi pentru a-și achiziționa bunuri de folosință îndelungată sau chiar pentru a cumpăra medicamente, în situațiile în care afecțiunile de care suferă sînt mai grave. O parte din membrii cotizanți la CAR Învățămînt au ajuns să trăiască din împrumuturi, pentru că, imediat ce termină de achitat ratele, o iau de la început cu un nou credit. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns