• ca să mai prindă un post în învățămînt, ei trebuie fie să meargă la concurs, dar să renunțe la catedrele pe care le au, fie să opteze pentru continuitate
Cadrele didactice care pînă în acest an au predat ca suplinitori nu vor putea participa la concursul de titularizare, detașare sau suplinire dacă vor să-și păstreze actualul lor de muncă. Interdicția este stipulată în actuala metodoligie de desfășurare a examenului național de ocupare a posturilor și este valabilă doar în cazul educatorilor, învățătorilor sau profesorilor suplinitori care la repartiția de anul trecut au ocupat posturi cu cod, de pe lista pentru concurs publicată de Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului. „Cadrele didactice repartizate anul trecut pe un post cu cod pot opta pentru continuitate la catedră, dacă acea catedră mai este vacantă. Dacă dascălii au optat pentru această variantă, catedra se blochează pentru încă un an”, spune inspectorul Petru Botezatu, purtătorul de cuvînt al Inspectoratului Școlar Județean Bacău.
O altă variantă care poate apărea este ca profesorii să dorească să rămînă în învățămînt fără să mai fie nevoiți să susțină examen în acest an, situație în care ei trebuie să participe la repartizarea pe posturi din acest an. Condiția este ca la examenul de anul trecut să fi obținut cel puțin nota șapte, iar în acest an să intre în competiție cu candidații care la concurs au luat mai mult de cinci, bătaia fiind pentru un post de suplinitor necalificat. „Chiar dacă au optat deja pentru continuitate în învățămînt, profesorii suplinitori pot participa la concursul din această vară. În această situație însă, ei își pierd dreptul la continuitate, iar posturile se vor regăsi în lista catedrelor vacante”, a precizat inspectorul de personal Constatin Năstac.
Deși perioada de a alege între continuitate și concurs a expirat, iar cererile profesorilor au fost înregistrate la Inspectoratul Școlar Județean Bacău, instituția nu a centralizat deocamdată cîți profesori suplinitori vor merge la concurs și cîți vor să păstreze catedrele pe care le ocupă în prezent. Diferența între un profesor suplinitor și unul titular este că cei din prima categorie trebuie să-și caute în fiecare an un loc de muncă, pe cînd cei titulari pot ieși la pensie fără nici o problemă, dacă dobîndesc acest statut. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns