• prin programul Au Pair, o sută de tineri pot pleca anual să lucreze ca baby-sitter în Marea Britanie • casa, masa și banii sînt asigurați de familia gazdă, iar la finalul stagiului ei se pot întoarce în țară cu aproape 2.500 de lire • pînă acum au plecat 30 de tinere, majoritatea cadre didactice • mulți preferă însă ca la finalizarea stagiului să rămînă în Anglia ca profesori la școlile primare, unde este un mare deficit de forță de muncă
Tot mai multe cadre didactice din județ pleacă în străinătate, unde încearcă să-și facă un rost. La modă este acum Marea Britanie, țară în care există șanse mari să faci bani și, cu noroc, și documente de ședere. Imediat ce termină o facultate, tinerii băcăuani nu-și mai caută un post în învățămînt. E prost plătit, de cele mai multe ori presupune navetă grea, așa că programul „Au Pair” pare o soluție mult mai rezonabilă. „Stagiul de muncă în Anglia se adresează cu precădere tinerilor care sînt învățători, educatori sau profesori de școală primară. Experiența în lucrul cu copii este prioritară și nu se cere un grad ridicat de cunoaștere a limbii. Aceasta se învață acolo. Pentru această țară, ne-am propus să plasăm în acest an o sută de tineri”, ne-a declarat Loredana Danculea, responsabil de plasamente la Asociația Au Pair România.
Alexandrina Breahnă este învățătoare și, din 1999 pînă anul acesta, și-a tocit pingelele făcînd naveta la diferite școli din județ. În cele din urmă, s-a săturat și a ales să plece ca Au pair în Anglia. Și-a făcut dosarul și, în aproape două luni, s-a văzut cu viză de un an pe pașaport. Pe 17 octombrie 2003 a plecat, convinsă că acolo își va putea continua munca în învățămînt, dar mult mai bine plătită. „Îmi place munca cu copii, dar în România nu mă pot realiza financiar. După stagiu, intenționez să semnez un contract cu statul britanic și voi lucra la ei într-o școală publică”, ne-a spus încrezătoare tînără de 24 de ani. Legislația Marii Britanii permite acordarea de permise de muncă în învățămîntul primar, dar pentru acest lucru îți trebuie referințe bune. Iar acestea pot fi obținute cel mai ușor pentru un tînăr băcăuan prin stagiul ca Au pair. Dacă reușești, poți spune că te-ai asigurat din punct de vedere financiar. Un educator în Anglia cîștigă în jur de o mie de lire lunar, față de cele 200 de lire, ca Au Pair.
Pînă în prezent, 30 de tinere din Bacău au plecat în Anglia, majoritatea fiind cadre didactice. Și exodul continuă, pentru că sînt sute de tineri care doresc să plece pe alte meleaguri pentru a cîștiga un ban.
Crești copii și devii, temporar, membru al familiei
Au Pair este un program internațional de schimburi interculturale dedicat tinerilor. Programul pentru Anglia se adresează tinerilor între 18 și 28 de ani și are ca finalitate cunoașterea de către aceștia a unei culturi diferite față de cea a țării lor de origine. Prin acest program, tinerilor li se dă posibilitatea să-și aprofundeze cunoștințele de limbi străine, de a-și lărgi orizonturile de cunoaștere, să-și facă noi contacte, eventual să adune un mic capital pentru a-și plăti studiile universitare. Tînărul care pleacă ca Au pair este considerat un membru al familiei gazdă, cu drepturi egale și are ca îndatorire creșterea și educarea copiilor familiei. „Pentru cine vrea să plece ca Au pair, taxa de viză este 2,1 milioane de lei, drumul costă 140 de euro, iar acolo, pentru a putea face dovada că are cu ce se întreține o vreme, trebuie să mai aibă asupra lui 400 de euro”, ne-a mai spus Loredana Danculea. Munca zilnică a unui Au Pair este foarte variată și este stabilită de familia gazdă. În casa familiei la care lucrează, Au pair-ul va are camera sa, cu toate cele necesare. Săptămînal, un Au Pair poate primi între 50 și 80 de lire. Asta înseamnă că, într-un an de stagiu, dacă este econom, tînărul se poate întoarce în țară cu circa 2.500 de lire și foarte multă experiență. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns