• învățătorii, educatorii, maiștrii, profesorii de română, de limbi străine sau religie au așteptat jumătate de zi să intre în sală, la ședința publică de repartizare pe post • candidații au fost chemați la opt dimineața, deși unii dintre ei erau programați abia la ora 22.00 • în jurul prînzului, o ploaie torențială a pus la încercare răbdarea a sute de oameni, care au fost lăsați să aștepte afară • profesorii nu au avut nici măcar elementarul grup sanitar în care să-și facă nevoile • un profesor de sport a făcut o criză de epilepsie, a leșinat în sala de repartizare și a fost luat cu salvarea
Condițiile total inadecvate în care se desfășoară ședințele publice de repartizare pe post a cadrelor didactice au devenit o obișnuință pentru dascăli. Cel puțin la Bacău. Ca și anul trecut, în urmă cu doi ani sau mai în urmă, răbdarea a sute de dascăli care sperau să prindă un post în învățămîntul băcăuan a fost pusă serios la încercare, aceștia fiind tratați mai ceva ca animalele. Ieri, în curtea Colegiului Tehnic „Anghel Saligny” din Bacău s-au adunat, pentru a participa la ședința publică de repartizare pe post, sute de profesori de toate vîrstele și din toate zonele județului, care ore în șir au așteptat să intre la comisie și să-și aleagă o catedră vacantă. „Își bat joc, pur și simplu, de noi, de nervii și de sănătatea noastră. Ne-au chemat de dimineață de la opt și sîntem programați să intrăm abia spre seară, după ora 19.00. Dar cred că iar o să intrăm la două sau trei noaptea, ca și anul trecut. Puteau măcar să afișeze pe Internet programul de repartizare pe discipline și, dacă știam, nu mai veneam din celalălalt capăt al județului de la prima oră. Așa, l-au afișat abia la opt dimineața și acum stăm aici, ca animalele, și nu ne bagă nimeni în seamă”, spuneau, nemulțimite de programare și condițiile în care au așteptat ore în șir, cîteva candidate la un post de învățător.
Mai toți candidații de la disciplinele care au fost programate să intre la repartizare după-amiaza au așteptat 10, 12 sau chiar mai multe ore să ajungă în fața Comisiei de Mobilitate. Frigul, ploaia și stresul că vor prinde sau nu o catedră vacantă a întins la maximum nervii celor adunați în curtea Colegiului Saligny. „E bătaie de joc, nu alta, ce se întîmplă aici. Stăm de zece ore flămînzi, fără să avem măcar un grup sanitar la care să putem merge. A fost unul deschis, dar e o mizerie de nedescris și nu mai putem să intrăm. Iar portarul nu ne lasă să mergem în școală. Cu o sticlă de apă am trăit toată ziua, ne-a plouat serios și am și înghețat de frig. Am șters toate gardurile și băncile de prin curtea asta. Puteau măcar să ne lase să intrăm cu mașina în curte, să ne mai întindem ciolanele. Măcar dac-am ști că prindem o catedră tot ar fi ceva, dar nici așa nu se știe dacă stăm cu folos sau nu”, spunea, pe la ora 18.00, nemulțumită, o învățătoare venită la prima oră din Comănești.
Indignarea cadrelor didactice a crescut în jurul orei 13,00, cînd o ploaie torențială i-a udat din cap pînă-n picioare pe cei care nu au avut o umbrelă sau nu au reușit să se aciueze la timp sub puținele adăposturi din curtea liceului. „Puteau să ne dea drumul în sală măcar cît a plouat, dar nici asta nu merităm. Stăm ca oile rătăcite, fără stăpîn”, își plîngeau amarul profesorii.
Au fost ținuți în ploaie ca să nu producă pagube
Din punctul de vedere al organizatorilor, decizia de a ține sutele de candidați afara în timpul ploii a fost luată pentru a nu produce pagube liceului care a găzduit ședința. „Anul trecut, colegii noștri profesori au rupt lambriurile, au ars perdelele cu mucurile de țigară și au lăsat o mizerie de nedescris. Nu putem risca și în acest an, pentru că, așa, nici o școală nu o să ne mai primească”, a motivat decizia inspectorul adjunct Livia Sibișteanu.
Un eveniment cu totul neobișnuit s-a petrecut la prima oră, la puțin timp după începerea ședinței publice, chiar sub ochii Comisiei de Mobilitate. Din senin, Costică Cîmpeanu, care participa la repartizarea profesorilor de sport, a leșinat în banca din amfiteatrul Colegiului „Anghel Salygny”, unde își aștepta rîndul să fie strigat. „Dintr-o dată, i s-a făcut rău și a căzut într-o parte. Am chemat imediat o salvare și a fost dus la spital, unde i-au fost acordate îngrijiri medicale. Candidatul era epileptic și a făcut o criză, dar pînă la urmă totul s-a rezolvat. A primit chiar și post, în localitatea în Slobozia și Slobozia Nouă, din comuna Stănișești, unde are domiciliul”, spune inspectorul Constantin Năstac, membru în Comisia Județeană de Mobilitate.
Profesorii au renunțat pe capete la posturi
Cît privește posturile pentru care puteau să opteze candidații veniți la ședința publică, cele mai multe erau în mediul rural, în localități greu navetabile. Așa se face că absolvenții cu studii superioare au preferat să renunțe la catedră decît să meargă în sate din comuna Podu Turcului sau la chiar Berești Tazlău. Mihaela Roșu a fost la concurs la BIologie, unde a obținut nota 7,35. Deși predă de cinci ani în învățămînt, tînăra a refuzat oricare din cele nouă catedre vacante pentru care putea opta. „Nu știu ce o să fac. O să mă angajez vînzătoare sau o să fiu șomeră de lux”, ne-a spus ea imediat după ce a încheiat conturile cu învățămîntul.
De altfel, renunțarea la învățămînt a fost soluția la care au apelat cei mai mulți dintre candidații care au avut note mari și nu și-au găsit un post aproape de casă, ușor navetabil. „Candidații vor posturi numai în Bacău, dacă s-ar putea. Am avut situații în care inclusiv la Berești Tazlău au rămas posturi libere, iar colegii au preferat să renunțe la catedră”, spune Livia Sibișteanu, președintele Comisiei Județene de Mobilitate. Șefii învățămîntului băcăuan nu știau, ieri, ce se va întîmpla cu elevii din școlile în care catedrele nu au fost revendicate nici măcar de suplinitorii necalificați, care au terminat liceul. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns