• lectorii trebuie să obțină doctoratul pînă la începerea anului universitar, dacă nu vor să își piardă calitatea de titulari • în situația de a-și pierde catedrele sînt circa cinci la sută dintre lectori
Aproximativ cinci la sută dintre lectorii de la Universitatea Bacău riscă să rămînă fără catedre, dacă nu-și vor lua în scurt timp doctoratul. Problema a fost iscată de o lege emisă în 1997, care prevede ca toți lectorii universitari, în termen de șase ani, trebuie să obțină titlul științific de doctor, în caz contrar pierzîndu-și calitatea de titular. Scadența ar coincide cu debutul noului an universitar. Din acest motiv, unii lectori care sînt înscriși la doctorat, dar nu au obținut deocamdată această titulatură nu se vor încadra în cerințele legii.
Conducerea Universității Bacău așteaptă acum un document de la Ministerului Educației, Cercetării și Tineretului, în care să se explice ce se întîmplă în cazul profesorilor universitari care urmează să-și ia doctoratul după începutul cursurilor. „O lege care se aplică abrupt poate îndepărta cadrele didactice de instituție. Doctoratul nu este o chestiune ce ține de producție, ci una care ține de creație, iar acest titlu nu se obține chiar așa de ușor. Posibilitatea de a obține doctoratul nu ține doar de dorința respectivului cadru didactic, ci și de existența unui conducător de doctorat”, a afirmat profesorul Constantin Măzăreanu, prorectorul Universității Bacău.
Cea mai complicată situație din acest punct de vedere pare a fi la Facultatea de Educație Fizică și Sport. Aici, atît decanul facultății, cît și prodecanul sînt „în curs de finalizare a tezei de doctorat”. „La Educație Fizică și Sport, la nivel național, numărul de conducători de doctorat este foarte redus”, a explicat prorectorul Măzăreanu. La fel de încîlcite sînt ițele și la Facultatea de Inginerie. „Avem șapte cazuri la această facultate, dintre care unul își va susține teza în curînd. Vrem să ne încadrăm în spiritul legii și a hotărîrii senatului Universității. Ceilalți profesori vor da concurs pe postul de asistent și vor rămîne asistenți pînă ce își vor da teza de doctorat”, ne-a declarat prof. univ. dr. Gheorghe Pintilie, decanul Facultății de Inginerie.
Legea a lovit și în universitarii de la Facultatea de Litere. Nu mai puțin de șase profesori care predau aici sînt într-o situație confuză. „Patru profesori și-au depus teza de doctorat, așteptînd de acum să se deruleze în mod legal procedura ce succede susținerea tezei. În celelalte două cazuri, lectorii, conform statutului, vor trece pe postul de asistent. Adică își vor pierde o parte din drepturile pe care le aveau, dar vor continua activitatea didactică”, ne-a declarat conf. univ. dr. Doina Cmeciu, decanul Facultății de Litere din Bacău.
Cadrele didactice spun că aceste prevederi noi nu vor aduce nimic bun în breaslă. Universitarii spun că trecerea de la lector la asistent le va lua anumite drepturi bănești. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns