Violeta Urban este cadru didactic universitar din 2004, iar din 2018 decanul Facultăţii de Ştiinţe Economice, Juridice şi Administrative din cadrul Universităţii ”George Bacovia” din Bacău. Coordonează o facultate cu peste 800 de studenţi, cu patru programe de studii de licenţă, trei programe de master şi două programe postuniversitare de formare continuă.
Este dublu licențiată, în Management şi în Administraţie publică, a urmat un master în Managementul financiar-contabil și mai multe cursuri postuniversitare. Deţine diplomă de doctor, în Management, din 2009, lucrarea intitulându-se ”Particularităţi ale culturii organizaţiilor din România în perioada post-aderării la Uniunea Europeană”.
În calitate de cercetător, a publicat peste 50 de lucrări științifice în reviste indexate în baze de date internaționale și a prezentat lucrări la peste 40 de conferințe naționale și internaționale. În cariera sa a mai fost membru în comitete de organizare, în comitete științifice și recenzor la peste 30 de conferințe naționale și internaționale.
În prezent este redactor-şef adjunct al revistei ştiinţifice Economy Transdisciplinarity Cognition (indexată în multe baze de date internaţionale) şi director de editură universitară.
”Sunt născută în Bacău, am 41 de ani, sunt mamă a două fete, o mamă care-şi doreşte şi are încredere că poate să facă din România o ţară mai bună pentru toţi copiii” – spune profesoara Violeta Urban, candidată a PNL Bacău la Senat. Fiica mea cea mare, Elena-Delia, este absolventă a Colegiului Naţional Militar ”Alexandru Ioan Cuza” din Constanţa şi viitor ofițer al Armatei Române. Anul acesta a fost singura fată admisă la specializarea Piloţi militari de elicoptere din cadrul Academiei Forţelor Aeriene ”Henri Coandă” din Braşov. Fiica mea cea mică, Maria-Alesia, este elevă în clasa a V-a la Colegiul Naţional ”Ferdinand I” din Bacău.
Principalele obiective ale activităţii mele politice în domeniul educaţiei, în Parlamentul României vor fi legate de mai multe direcții. Mă refer la stimularea învăţământului dual în cadrul şcolilor profesionale; la dezvoltarea unui sistem de transport public dedicat elevilor/studenţilor; la dotarea şcolilor cu rechizite şi materiale consumabile; la dezvoltarea infrastructurii pentru activităţi recreative şi extracurriculare şi facilitarea accesului elevilor/studenţilor la acestea.
Ca senator, voi avea în vedere și susţinerea procesului de învăţământ prin programe educaţionale extraşcolare şi extracurriculare care să asigure educaţia pentru sănătate, educaţia civică, cultural-artistică, ştiinţifică, ecologică şi educaţia prin sport.
Nu voi uita de modernizarea sistemului de învăţământ prin adaptarea metodologiilor de predare-învăţare la folosirea tehnologiilor informaţionale şi creşterea calităţii actului educaţional.
Nu în ultimul rând, vreau să contribui la reorganizarea curriculei, proces amplu care trebuie început şi care trebuie să se bazeze pe nevoile elevului, oferindu-i o mai mare libertate în definirea priorităţilor de studiu şi creşterea ponderii materiilor opţionale, reorganizarea materiilor şcolare, precum și la creşterea nivelului de educaţie financiară în rândul elevilor.
O altă dimensiune importantă a activității mele în Senatul României va fi contribuția la schimbarea legislativă în ceea ce priveşte atragerea de fonduri europene, în contextul în care, din 2015, lucrez în scrierea şi implementarea de proiecte din fonduri nerambursabile. Voi acționa pentru eliminarea birocraţiei şi simplificarea documentaţiei de depunere a proiectelor şi a documentaţiei privind monitorizarea proiectelor (pe modelul altor ţări europene), dar și pentru organizarea de campanii susţinute în vederea informării cetăţenilor pentru dezvoltarea de afaceri prin acces la fonduri nerambursabile.
Importante mai sunt sprijinirea tinerilor din mediul rural în urmarea unor cursuri pentru a-şi dezvolta competenţele antreprenoriale, precum și includerea activităţii de scriere a proiectelor ca fiind cheltuială eligibilă pentru toate liniile de finanţare (în cazul proiectelor declarate câştigătoare).
Sunt convinsă că oamenii sunt cei care pot genera schimbarea care să ducă la excelenţă, spre binele şi prosperitatea colectivă a celor care formează comunitatea.”
Violeta Urban este convinsă că încrederea se câştigă prin implicare şi rezultate, şi crede că Bacăul poate fi mai aproape de Europa, poate deveni un judeţ atractiv din punct de vedere turistic, poate păstra miile de tineri care migrează spre alte oraşe din ţară sau din străinătate, poate deveni judeţul în care românii din Diaspora se pot întoarce acasă.
Lasă un răspuns