• elevii din mediul rural vor avea acces la învățămînt de calitate • Ministerul Educației va derula, timp de șase ani, un program care are în vedere dotarea școlilor și calificarea profesorilor • în județul Bacău, 70 la sută din școli sînt în mediul rural
Școlile din mediul rural par să fie, în sfîrșit, băgate în seamă de guvernanți. Proiectul pentru Învățămînt Rural, elaborat recent de Ministerul Educației și Cercetării, prevede îmbunătățirea oportunităților educaționale și a rezultatelor școlare ale elevilor din mediul rural. Programul guvernamental are în vedere atît dotarea școlilor de la țară, cît și pregătirea cadrelor didactice cel puțin la nivelul dascălilor de la oraș. Componentele proiectului pentru învățămîntul rural vizează dezvoltarea profesională a cadrelor didactice de la țară și oportunități de dezvoltare în carieră pentru cadrele didactice din mediul rural, condiții materiale de bază în școlile care pînă acum au fost uitate de lume și partenerialul între unitățile de învățămînt și comunitățile din mediul rural. „Condițiile de educație în școlile de la țară vor fi mult mai bune după ce acest program va fi finalizat. În primul rînd, vor fi realizate dotări la nivelul tuturor școlilor, în funcție de necesități. Un mare accent se va pune pe pregătirea profesională a cadrelor didactice. Spre exemplu, un profesor de fizică care predă această disciplină, dar nu are suficiente ore pentru a-și realiza catedra, predînd desen sau chimie, va urma cursuri în afara ariei sale curiculare”, spune Livia Sibișteanu, inspector școlar general adjunct al ISJ Bacău.
Pentru a realiza acest proiect, Ministerul Educației are la dispoziție 91 de milioane de dolari, din care 60 de milioane provin de la Comunitatea Europeană, 30 de milioane de la Guvern, iar un milion provin de la comunitățile locale. Proiectul se va derula în perioada 2003 – 2009. Pe lîngă Inspectoratul Școlar Județean Bacău va fi înființată Unitatea Județeană de Implementare a Proiectului, unde vor fi angajați doi inspectori, unul avînd specializare de economist, iar al doilea trebuie să fie cadru didactic. „Cei doi inspectori vor analiza dotarea și încadrarea școlilor de la țară și vor elabora proiecte pentru atragerea de fonduri. Cele 91 de milioane de dolari existente la nivel național vor fi împărțite în funcție de necesitățile școlilor”, a mai spus Livia Sibișteanu. În județul Bacău, aproximativ 70 la sută din unitățile de învățămînt sînt la țară. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns