Programatorii care lucreaza în România vor fi scutiti si anul viitor de la plata impozitului pe salariu, deoarece Guvernul a decis sa mentina aceasta facilitate si în 2009. „Am decis sa mentinem aceasta facilitate si pentru 2009, pentru ca industria merge foarte bine si vrem sa îi dam în continuare aceasta încredere” – a spus ministrul de Finante, Varujan Vosganian, într-o conferinta de presa.
Guvernul a hotarît, în 2001, eliminarea impozitului pe salariu pentru firmele din domeniul industriei software care au angajati programatori români certificati si care se încadrau pe urmatoarele categorii de personal: analist, programator, proiectant de sisteme informatice, consultant în informatica, inginer de sistem în informatica, administrator de baze de date, inginer software si manager de proiect în informatica.
În luna iunie 2008, Executivul a modificat, prin ordonanta de urgenta, modalitatea de calcul a contributiei programatorilor din cadrul producatorilor de aplicatii informatice pentru asigurarile de sanatate, prin schimbarea bazei de calcul a contributiei de la salariul minim brut pe tara la salariul realizat.
Modificarea a fost criticata de presedintele Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii – ANIS, Liviu Dan Dragan, care a apreciat ca eliminarea facilitatilor pentru programatori nu este oportuna si poate îndeparta investitorii.
Conform patronatului IT, stabilitatea cadrului legislativ, în general, si fiscal în special, este un criteriu pe care investitorii îl iau în considerare cind iau decizia de intrare pe o piata. (Petru DONE)
Lasă un răspuns