Zeci de centre de colectare a laptelui din județ au fost închise
• inspectorii sanitar-veterinari au dat iama și-n geambașii de animale
Nu mai puțin de 41 de centre de colactare a laptelui de pe raza județului au fost închise. Acesta este rezultatul unui raid al inspectorilor Direcției Sanitare Veterinare, efectuat pentru verificarea unor condiții impuse prin programul „Laptele și cornul”. În cadrul aceluiași control s-a propus închiderea definitivă a două societăți de prelucrare a laptelui.
Două firme de prelucrare a laptelui vor fi închise
Inspectorii Direcției Sanitar Veterinare (DSV) Bacău au propus, în urma unui control, închiderea a două firme din județ de prelucrare a laptelui, SC Leonid SRL Urechești și SC Parimar SRL. „Societățile nu respectă multe dintre condițiile impuse de profilul lor. Nu este prima dată cînd controalele noastre constată deficiențe majore, care n-au fost remediate. Amenzile au fost pe măsura acestora, dar am și propus închiderea lor definitivă”, a declarat directorul DSV, Florin Velisar. Vetrinarii au mai propus și închiderea a 41 de centre de colectare a laptelui, mare parte aparținînd celor două societăți, însă și alte firme s-au confruntat cu aceeași problemă.
Un centru de colectare trebuie să aibă cîteva dotări obligatorii: trebuie să existe un spațiu adecvat, un recipient pentru păstrarea laptelui la temperatura optimă pînă vine mașina care-l transportă la locul de procesare, un mini-laborator de analiză și obligatoriu un registru de evidență a celor care aduc lapte. Registrul trebuie să coincidă cu cel al medicului veterinar din comună, întrucît acesta dă undă verde celor care furnizează lapte. Specialiștii susțin că închiderea celor 41 de centre de colectare în care s-au constatat nereguli nu va afecta derularea programului „Laptele și cornul”, la noi în județ. „Firmele care cîștigat dreptul de distribuire a produselor lactate în acest program sînt firme mari, care au capacitate de producție suficientă ca să nu fie afectate de aceste măsuri”, a precizat directorul DSV.
Gemabașii de animale au încasat amenzi grase
O acțiune de verificare a tîrgurilor de animale din Onești și Podu Turcului s-a lăsat de asemenea cu amenzi, care au însumat 120 de milioane de lei. Cei cărora li s-au confiscat animale nu au putut prezenta documente care să dovedească proprietatea asupra lor sau certificate sanitar-veterinare. „Cei amendați fac parte din categoria geambașilor, a samsarilor de vite. Noi îi cunoaștem demult și nu este prima dată cînd vin în conflict cu legea”, a spus directorul Velisar. O altă acțiune de control a inspectorilor sanitar-veterinari a dus la suspendarea temporară a autorizațiilor de la două firme din Comănești, SC Ezat SRL și SC Forexim SRL. De la prima firmă s-au confiscat și distrus 350 de kilograme de carne pentru care nu existau documente de proveniență și ștampilă aplicată pe produs. La o altă societate, Cotfas SRL, s-a propus suspendarea definitivă a autorizației de funcționare, pentru abateri repetate de la normele sanitar-veterinare. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns