La nici o săptămînă după ce s-au încheiat „Zilele Bacăului”, este rîndul elitei universitare din orașul reședință de județ să intre în prim planul vieții cultural-științifice naționale.
Începînd de mîine, 10 octombrie, și pînă în ziua de 15 noiembrie, Universitatea Bacău va organiza cea de-a III-a ediție a „Zilelor Universității din Bacău”, o manifestare amplă ce va cuprinde toate cele patru Facultăți din cadrul cunoscutei instituții de învățămînt superior. Toate activitățile beneficiază de colaborarea cu Prefectura Județului Bacău, Consiliul Județean, Primăria municipiului Bacău, Camera de Comerț și Industrie Bacău și Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est. Manifestările vor cuprinde conferiri de titluri onorifice, congrese și colocvii științifice internaționale, simpozioane naționale, conferințe de specialitate și dezbateri de probleme educaționale.
Joi, 10 octombrie, va fi oferit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității din Bacău profesorului Gerard Guillaumet de la Universitatea Orleans (Franța). În aceeași zi va fi oferit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității din Bacău, academicianului Radu Miron, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Vineri, 11 octombrie, va avea loc ceremonia de conferire a titlurilor de Membru de Onoare al Corpului Academic și Visiting Profesor al Universității din Bacău profesorului Jean Michel Lardry, director tehnic al Institutului de Maso-kinetoterapie din Dijon (Franța).
În perioada 10-11 octombrie, sub organizarea Catedrei de Chimie și Tehnologie Alimentară, la Sala Mare a Prefecturii Bacău și în aula „Moldova” a Universității „George Bacovia” va avea loc cea de-a doua ediție a Colocviului Franco-Român de Chimie Aplicată. La acest simpozion participă specialiști în domeniu din România, Franța și Republica Moldova.
Între 11-13 octombrie, Catedra de Kinetoterapie, sub egida rețelei europene de învățămînt superior „Europeean Network of Physiotherapy Higher Education (ENPHE), organizează Congresul internațional „Terapia durerii: deziderat sau realitate?”. La manifestare vor participa specialiști în domeniu din 12 țări: România, Anglia, Belgia, Franța, Danemarca, Elveția, Finlanda, Germania, Italia, Lituania, Suedia și Spania. Locul de desfășurare va fi Centrul de Conferințe Hotel Venus, din cadrul Stațiunii Slănic Moldova.
În ziua de 14 octombrie va avea loc conferința „Steel Structures according to Eurocode3”, prezentată de profesorul Orla K. Adamsen de la Universitatea Tehnică din Aaharus (Danemarca).
În perioada 1-15 noiembrie va fi organizat Simpozionul național „Simboluri culturale naționale și europene”, organizat de Facultatea de Litere, la care vor lua parte specialiști în domeniu din țară și străinătate. Locul de desfășurare va fi Universitatea din Bacău – corpul C și Centrul de Cultură „Rosetti-Tescanu – George Enescu” de la Tescani.
În data de 10 noiembrie va fi susținută, de către prof. dr. ing. Constantin Ispas, de la Universitatea Politehnică din București, conferința „Tendințe actuale în construție sistemelor de fabricație”. Vineri, 15 noiembrie, Zilele Universității se vor încheia cu „dezbateri pe probleme educaționale”. Sub acest generic, Facultatea de Inginerie va organiza o dezbatere cu tema „Învățămîntul universitar tehnic din Danemarca – Probleme actuale și de persectivă”, prezentată de prof. Orla K. Adamsen de la Universitatea Tehnică din Aarhus (Danemarca). (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns