• organizațiile neguvernamentale au înființat servicii de consultanță sau sociale • municpalitățile au rezolvat probleme locale cu fonduri RICOP
În ultimul an, programul RICOP a adus finanțări însemnate în sprijinul atenuării impactului restructurării economice. Deși este una din componentele PHARE, țintele au fost în mare parte diferite de cele de bază și au fost percepute ca atare. De altfel, zonele care pot beneficia de fonduri RICOP diferă de cele ale altor componente PHARE. Astfel de finanțări au fost binevenite în zonele în care șomajul a înregistrat o creștere din cauza restructurării activității economice, fie la plata salariilor compensatorii, fie la crearea de locuri de muncă temporare etc. Pe de altă parte, s-a pus accent și pe reorientarea profesională a celor rămași fără loc de muncă, ca și pe rezolvarea unor probleme locale.
RICOP susține restructurarea economică a zonelor industriale
RICOP este programul PHARE prin care Uniunea Europeană oferă 100 de milioane de euro pentru a sprijini Guvernul României în restructurarea și privatizarea întreprinderilor de stat care înregistrează pierderi, cu o serie de componente complementare. Programul are cinci componente principale: intervenții în cazuri de concedieri colective, lucrări publice, initiațive de promovare a ocupării forței de muncă, finanțarea creării de micro-afaceri și de noi IMM-uri, iar ultima este reprezentată de măsuri de asistență socială.
Toate acestea alcătuiesc împreuna o abordare integrată a restructurării întreprinderilor și a conversiei forței de muncă.
Există cinci zone RICOP, iar în Moldova județul Bacău este nominalizat alături de Iași, Neamț și Vaslui.
Organizațiile neguvernamentale băcăuane au obținut finanțări semnificative
Pentru aceste finanțări n-au lipsit solicitările, atît din partea municipalităților – implicate în crearea de locuri de muncă temporare prin proiecte de interes comunitar – cît și a instituțiilor de drept privat, a organizațiilor neguvernamentale etc. „Noi am urmărit proiectele de finanțare RICOP pînă la aprobarea lor sau pînă la etapa licitațiilor – a spus șefa Departamentului de Integrare Europeană din cadrul Consiliului Județean Bacău, Angelica Stoica – după care cei care au obținut banii trebuie să urmărească pînă la capăt desfășurarea proiectului. Este în interesul lor să se țină de activitatea pentru care au obținut banii”.
Pentru prima sesiune de cereri de finanțări în acest program, o parte din proiectele aprobate au fost deja puse în practică. Astfel, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Bacău desfășoară și acum activități în programul RICOP, în cadrul componentei „Măsuri active de ocupare a forței de muncă”. Proiectul „Complex de măsuri active de consiliere, instruire, asistență și mediere pentru șomerii din județul Bacău” a avut o valoare totală de 86.320 de euro. Din această sumă, finanțarea nerambursabilă RICOP – PHARE este de 68.964 de euro. Pe componenta de atenuare a impactului social, organizația rromilor băcăuani, ROM-STAR, a obținut un grant de 100.000 de euro pentru un centru de urgențe sociale. În a doua sesiune de cereri, Asociația Betania a primit un grant de aproape 100.000 de euro pentru proiectul „Reinserția socială a tinerilor din centrele de plasament”.
Probleme publice rezolvate cu bani RICOP
Pe partea de lucrări de interes public, din 19 proiecte aprobate pentru zona RICOP 1 la prima sesiune, cinci au fost din județul Bacău. Astfel, Consiliul Local Comănești a dorit să repare și să asfalteze două străzi din oraș, Unirii și 22 Decembrie. În acest proiect este utilizată și forță de muncă temporară. Lucrarea din orașul minerilor este evaluată la circa 380.000 de euro, motiv pentru care s-a organizat licitație internațională. Execuția a fost adjudecată de firma Romconstruct din Roman, iar lucrările au demarat în primăvară. „După toate probabilitățile, vom termina înainte de luna octombrie, cînd este termenul limită”, a declarat Cristina Andrioaei, șeful Biroului Programe, Dezvoltarea Localității și Marketing din cadrul Primăriei Comănești.
Tot un proiect de peste 300.000 de euro are și comuna Răcăciuni, unde municipalitatea a cerut fonduri RICOP pentru redimensionarea canalizării comunei și a stației de epurare. Acest proiect este încă în derulare. Mai sînt alte localități locale care au cerut finanțări mai mici. Consiliul Local Buhuși s-a orientat spre construcția unui sistem de alimentare cu agent termic, cel din Căiuți s-a gîndit la alimentarea cu apă a satului Pralea, iar edilii din Tîrgu Ocna și-au finanțat astfel prima etapă în îmbunătățirea sistemului de distribuție a apei în cartierul Vîlcele. În cea de a doua sesiune de cereri, Grupul Școlar „Henri Coandă” a obținut 32.500 de euro pentru proiectul „O școală, o soluție”, iar Consiliul Local Răcăciuni va dispune de 38.450 de euro pentru un centru de zi destinat persoanelor cu nevoi speciale.
Nu toată lumea a participat la program, deși aparent avea acces la fonduri. Consiliul Local Moinești a renunțat la proiectul RICOP în favoarea creării secției de obstretică-ginecologie din Spitalul orășenesc. „În ambele cazuri era vorba de fonduri PHARE și am avut de ales. Am preferat în primă fază rezolvarea secției din spital. Cu altele ne vom descurca pe parcurs”, a declarat primarul municipiului, Vasile Ailincăi. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns