Ministerul Agriculturii, Alimentației și Pădurilor a aprobat începerea pregătirii pentru acreditare a încă patru măsuri din Planul Național pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (PNADR). Acestea sînt măsurile 3.1 – Investiții în exploatații agricole; 3.4 – Dezvoltarea și diversificarea activităților economice pentru generarea de activități multiple și venituri alternative; 3.5 – Silvicultura și 4.1 – Îmbunătățirea pregătirii profesionale.
„Avînd în vedere volumul mare de muncă și în conformitate cu recomandările Comisiei Europene privind acreditarea a nu mai mult de două – trei măsuri odată, s-a considerat oportună o etapizare a măsurilor care urmează să fie acreditate, măsurile 3.1 și 4.1 în prima etapă și măsurile 3.4 și 3.5 în etapa a II – a” – ne-a informat purtătoarea de cuvînt a ministeruluyi, Dana Popa.
Astfel, la reuniunea din 17 decembrie 2002 a Comitetului de Monitorizare pentru Programul SAPARD, la punctul 8 din Agenda – Propuneri de modificare a PNADR – stadiul pregătirii pentru acreditare a altor masuri din PNADR, au fost discutate măsurile 3.1 și 4.1 și s-a stabilit ca măsurile 3.4 și 3.5 să fie prezentate în următorul Comitet de Monitorizare (propus pentru luna aprilie 2003). Ca urmare a discuțiilor purtate cu reprezentantii Comisiei Europene în perioada 13 – 16 decembrie 2002 și a propunerilor făcute de membrii Comitetului de Monitorizare pentru Programul SAPARD, urmează ca MIE (Autoritatea de Management pentru Programul SAPARD) să transmită membrilor comitetului măsurile 3.1 și 4.1 cu ultimile modificări incluse, astfel că pînă pe 15 – 20 ianuarie 2003 să se primească acordul scris al acestora. În luna februarie, Direcția generală pentru dezvoltare rurală a Ministerului Agriculturii își propune prezentarea în Comitetul STAR al Comisiei Europene (CE) a măsurilor 3.1 și 4.1, astfel ca în luna martie să poată fi emisă Decizia CE de acceptare a modificărilor propuse la măsurile 3.1 și 4.1.
În paralel cu aceste acțiuni, Agenția SAPARD trebuie să elaboreze manualele de proceduri pentru aplicarea măsurilor 3.1 și 4.1, să stabilească structurile instituționale și funcțiile delegate, să elaboreze Ghidul beneficiarului, să asigure instruirea personalului propriu și a celui delegat, să inițieze procedura de acreditare, să realizeze campania publicitară etc. Îndeplinirea la termen a activităților prezentate mai sus, dă posibilitatea confirmării oficiale a acreditării Agenției SAPARD de către CE, pentru aplicarea măsurilor 3.1 și 4.1 la sfîrșitul lunii aprilie, începutul lunii mai 2003.
Programul SAPARD este un instrument financiar oferit de Uniunea Europeană pentru a ajuta statele candidate (țările care și-au depus cererea de aderare la Uniunea Europeană) în procesul de pre-aderare în domeniul agriculturii și dezvoltării rurale. Agenăia SAPARD este autoritatea națională responsabilă de aplicarea financiară și tehnică a Programului SAPARD. (Petru DONE)
Lasă un răspuns