Mai mulți senatori USR PLUS au depus proiect de lege privind numirile directorilor interimari de școli, prin care se dorește descentralizarea deciziei la nivelul unităților școlare. Astfel, numirea interimarilor nu va mai sta „în pixul inspectorilor școlari generali”. Inițiativei i s-a alăturat și deputatul băcăuan Cristian Ichim.
Rolul directorului este foarte important în toate școlile din România. Prin urmare, aceste funcții, fie ele și interimare, trebuie să fie ocupate în mod transparent, și nu prin decizii politice, așa cum se întâmplă în prezent.
M-am alăturat acestei inițiative pe care am semnat-o pentru că nu îmi mai doresc să văd manageri de școli numiți din pixul inspectorului școlar județean.
USR PLUS și-a asumat să desfășoare o muncă onestă, bazată pe responsabilitate și profesionalism. Descentralizarea deciziei la nivelul unităților școlare este prima dintr-un șir de măsuri graduale propuse de colegii mei. Concret, este o soluție temporară și urgentă care să instituie un mecanism prin care școlile să își asigure singure interimatul managementului până la următorul concurs național.
În forma inițială a Legii educației naționale era stipulată o procedură clară și transparentă: ,,În condiţiile vacantării funcţiei de director, până la organizarea unui nou concurs, conducerea interimară este preluată, prin hotărâre a consiliului de administraţie, de către directorul adjunct sau un cadru didactic membru în consiliul de administraţie, care devine automat şi ordonator de credite”. Remus Pricopie, ministru al Educației în Guvernul Ponta, a transformat complet acest articol în vara lui 2014. Astfel, printr-o ordonanță de urgență, se introduce în procedura de numire influența inspectorului școlar general, de unde și caracterul politic și centralizat al procedurii.
Așa se face că în prezent, inspectoratele au legea de partea lor atunci când numesc în pozițiile de directori interimari, până la organizarea unui concurs, pe cine doresc. Din pixul lor, inspectorii generali au putut numi, politic, manageri de școală fără să țină cont de voința elevilor, a părinților sau a profesorilor, lucru pe care USR PLUS încearcă acum să-l repare.
a declarat Cristian Ichim
Deputatul băcăuan își manifestă speranța că toate forțele politice din parlament vor susține acest proiect, prin care se dorește depolitizarea școlilor.
Acest proiect de lege va fi discutat în Biroul Permanent al Camerei Deputaților pe 25 mai. Chiar dacă nu sunt membru în Comisia de Învățământ, fac parte din grupul de lucru pe Educație al parlamentarilor USR PLUS. Educația este o prioritate pentru mandatul meu și voi susține inițiativa colegilor mei atât în comisiile din care fac parte, cât și în plenul Camerei Deputaților.
Dacă se dorește cu adevărat o depolitizare a educației în România, acum este momentul să acționăm. Îndemn toate forțele politice din Parlament să susțină acest proiect legislativ. Fără politică la școală!
mai susține deputatul băcăuan
Naescu a zis
Mare greseala. Atata timp cat consilierii locali sunt sub papucul primarilor, reprezentantul primarului la fel, cadre didactice rude cu primari, parinti rude cu primari, in mediul rural, politizarea este 100% . Cei cu ideea sunt normali la cap, gandesc ce imbecilitate propun ca proiect? Cel putin in judetul Bacau, directorii vor fi impusi de primari PSD in 80% din scoli. Tampit tare un astfel de proiect. Normal ar fi parintii si Consiliul profesoral sa aleaga, nu cei care vor executa ordinele primarilor, vatafi pe mosii, adica pe localitati, asa cum il numea Iliescu pe Doru Sechelariu.
Ac de cojoc a zis
Aud zilele astea de un director care pe langa că a dus de râpă unitatea pe care a „manageriat-o” in ultimii patru ani, nu e in stare nici măcar sa obțină fonduri pentru aniversarea a 100 de ani de la înființarea unității (ghici ciuperca cine și de la ce partid). Așa că cere donații de la părinți și profesori, că e mai comod…!
Ghinghes, e adevărat că te-ai opus personal evenimentului sau nici măcar nu ai auzit de el? (Personal nici nu cred că a ajuns vreun proiect la primărie…)