Membrii Pactului Regional pentru Ocupare si Incluziune Sociala Nord-Est s-au reunit, la sfirsitul saptaminii trecute, la sediul Camerei de Comert si Industrie din Bacau, pentru a constitui grupul de lucru si parteneriatul pentru accesarea de fonduri europene pentru un proiect de formare profesionala in Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS-DRU). Proiectul va fi aplicat in parteneriat cu Autoritatea Malteza in Turism, dupa un model pe care aceasta organizatie l-a pus, deja, in practica in Malta, cu succes.
La reuniunea de la Bacau au venit reprezentanti ai prefecturilor din Suceava si Botosani, ai consiliilor judetene din cele doua judete, ai camerelor de comert si industrie din Bacau, Botosani, Neamt, Vaslui, ai Universitatii Bacau, Acociatiei Repere din Bacau, ai Scolii de Studii Comerciale Bacau, Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Bacau si ai Grupului Scolar Tehnic din Hirlau. „Este vorba de un proiect strategic pentru instruire si formare la nivelul angajatorilor si angajatilor din turismul Regiunii Nord-Est – a precizat Valentina Paraschiv, de la Organismul Intermediar Regional pentru POS-DRU. Vrem sa acordam un suport proiectului pe care si-l propun membrii Pactului regional, dupa un model aplicat deja in Malta si cu propunerea Asociatiei Malteze pentru Turism de a intra ca partener in proiectul din Regiunea Nord-Est”. Reprezentantul maltez a si fost in Romania si, timp de doua zile, a muncit, pe brinci, la un draft de proiect, pentru ca potentialii parteneri de la noi sa poate incepe sa construiasca proiectul lor.
Maltezii au refacut logistica serviciilor din turism
Valentina Paraschiv a precizat ca ideea maltezilor de a aplica un asemenea proiect, la ei, a venit dupa ce au constatat ca nivelul de trai in Malta, care traieste mult din turism, a scazut. Maltezii au constatat ca aceasta se datoreaza serviciilor din turism, care nu au tinut pasul cu standardele cerute acum. Au aplicat, deci, un proiect cu fonduri europene pentru instruirea lucratorilor din turism, iar acum nivelul lor de trai a ajuns din nou la cote inalte. „Acelasi lucru se intimpla si la noi – au convenit participantii la reuniunea de la Bacau -, cu diferenta ca noi avem serioase probleme in serviciile din turism de ani si ani si trebuie sa facem musai ceva pentru a le imbunatati. Pentru ca Regiunea Nord-Est, ca toata Romania, are un poterntial turistic excelent, dar insuficient valorificat”.
Cinci milioane pentru turismul regiunii
Draftul proiectului de aplicat a fost facut pe modelul din Malta pentru ca la vremea aceea (noiembrie 2007) nu era deschisa, in Romania, aplicatia din POS-DRU. Acum acest lucru s-a intimplat, iar participantii la acest proiect au ales, la Bacau, Axa prioritara din program si domeniul major de interventie. Ei au convenit ca acest domeniu poate fi 2.3 „Acces si participare la formare profesionala continua”, iar proiectul, in draft, poarta numele „Tourism and Support Services Training for the North-East Region”. Bugetul alocat poate fi de cinci milioane de euro, pe durata a trei ani. „Misiunea Autoritatii malteze – a mai spus Valentina Paraschiv – este de a promova activitatea economica si sociala in turism, prin colaborarea cu partenerii sociali, pentru a dezvolta o industrie durabila bazata pe inovare, competitivitate si calitate. Prin proiectul aplicat in Malta, Autoritatea a promovat Malta ca destinatie turistica, a sprijinit guvernul in elaborarea politicilor privind turismul si infrastructura aferenta acestuia si monitorizarea, clasificarea si verificarea licentelor si a standardelor implicate in activitatea turistica.
Manageri si angajati, la scoala
Pentru proiectul romanesc, partenerii au ales sa se ocupe de programul de training in domeniul turismului, de bunele practici in turism, de programul de training „Bine ati venit” promovat prin POS-DRU si chiar de trainingul de sprijin pentru intreprinderile mici si mijlocii din turim, din acelasi POS-DRU. „Avem nevoie de a convinge managerii din turism ca trebuie sa schimbe mentalitatea cu care actioneaza, astfel incit odata convinsi sa permita instruirea angajatilor pe care ii au in a face servicii de calitate turistilor”. Prin urmare, la reuniunea de la Bacau s-a propus infiintarea grupului de lucru la noul proiect, dupa ce s-au anuntat partenerii, si s-au fixat chiar termene pentru ca lucrarile sa poata fi incheiat la timp, pentru ca termenul final pentru depunerea proiectului este, acum, 20 octombrie (prelungit cu zece zile de Autoritatea de management din POS-DRU).
Lasă un răspuns