– 605 batrini din sase comune au beneficiat timp de un an de ingrijire la domiciliu – proiectul are ca scop reducerea sentimentului de singuratate si izolare resimtit la persoanele virstnice prin dezvoltarea de servicii adecvate care sa-i integreze activ in viata comunitatii
Peste 600 de batrini din judetul Bacau sint beneficiarii proiectului „Ingrijire la domiciliu”. Demarat in ianuarie 2007, proiectul Phare in valoare de aproximativ 200.000 euro se incheie in iunie 2008. In tot acest timp, cele citeva sute de batrini din comunele Margineni, Moinesti, Filipesti, Podu-Turcului, Racaciuni si Nicolae Balcescu au beneficiat de ingrijire medicala, sociala, consiliere si chiar ajutor in gospodarie. Le-au fost alaturi 36 de ingrijitori impartiti pe cele sase localitati. „Persoanele implicate in proiect au oferit ajutor, de la munca in gospodarie pina la ajutor medical de specialitate. In cadrul proiectului am facut un studiu al carui scop este acela de a investi in functie de prioritatile persoanelor in virsta si de a vedea solutiile de finantare”, a declarat Daniela Titaru, director general adjunct in cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Bacau. Ea spune ca acest proces de evaluare este unul dintre elementele cheie in elaborarea unui plan de servicii de ingrijiri comunitare.
Cine sunt beneficiarii
Beneficiarii ingrijirilor la domiciliu sint persoane cu afectiuni acute si/sau cronice, care prezinta un anumit nivel de dependenta si o capacitate limitata de a se deplasa la o unitate sanitara in vederea asigurarii ingrijirilor la domiciliu recomandate de medici. Majoritatea beneficiarilor sint defavorizati din punct de vedere economic si social. Selectia lor s-a realizat luind în considerare virsta inaintata si starea de sanatate, singuratatea, gradul de izolare si starea materiala precara. La nivel local, echipe specializate si responsabile de planificare organizeaza echipe de lucru pe diverse grupuri tinta si identifica care sint nevoile comunitatii. „Rezultatele acestei munci ar trebui sa conduca la o viata mai buna pentru populatia din zonele respective si la dezvoltarea unor comunitati mai puternice”, a adaugat Titaru.
Autoritatile locale trebuie sa continue proiectul
Dezvoltarea unui sistem coerent de asistenta socio-medicala a persoanelor virstnice depinde acum de implicarea autoritatilor locale din cele sase comune. „Pentru reusita proiectului, primarii trebuie sa-i angajeze pe ingrijitorii selectati de noi. Doar cu personal specializat, proiectul va avea continuitate si isi va dovedi utilitatea”, afirma Titaru.
IONICA a zis
Este mai mult decat laudabil,si pentru institutiile publice si pentru persoana care lucreaza direct cu aceste persoane ce nu pot comunica si au un alt limbaj.Nu este usor dar sunt convinsa de necesitatea comunicarii,pentru egalitate de sanse auzitori =surdo-muti,pentru acces informational si comunicational.
Regretabil pentru Romania si rusinos pentru cei ce promoveaza legi fara a avea aplicabilitate.
La aceasta data conf Legii 448/2006 art 68/69 nu sunt respectate de nici o alta institutie din Romania,FELICITARI PENTRU BACAU.
Poate ar trebui sa ajunga Bacaul la conducerea vreunui minister sa poata beneficia de legi si sanse egale toti surzii din ROMANIA si “surzii auzitori” din unitatile centrale sa surzeasca ptr a vedea cat este de importanta comunicarea.
Succes ptr mai departe tuturor celor din Bacau