Sala Senatului Universitatii V. Alecsandri Bacau a gazduit, timp de doua zile, manifestarile legate de lansarea proiectului „Plan de Management pentru situl Natura 2000: Lacurile de acumulare Buhusi-Bacau-Beresti si Campanie de Constientizare a Publicului”. La eveniment au luat parte prof. Univ. Dr. Ing. Valentin Nedeff, rectorul Universitatii Bacau, reprezentanti ai Administratiei Bazinale a Apelor Siret, Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, Consiliului Judetean, AJVPS, Directia Silvica, Agentia Regionala pentru Protectia Mediului, Organismul Intermediar POS Mediu – Regiunea 1 NE, Inspectoratul Judetean de Politie Bacau, dar si reprezentanti ai celor 18 primarii pe al caror teritoriu se afla situl Natura 2000: Lacurile de acumulare Buhusi-Bacau-Beresti. „Obiectivul general al proiectului consta in asigurarea starii de conservare favorabila a speciilor de pasari si habitatelor naturale din arealul sitului Natura 2000, lacurile de acumulare Buhusi – Bacau – Beresti. Realizarea acestui obiectiv va duce si la cresterea gradului de informare si constientizare in rindul populatiei si a grupurilor interesate din zonele rurale si urbane limitrofe sitului cu privire la impactul negativ al practicilor umane neecologice asupra conservarii biodiversitatii.
De asemenea, prin proiect se urmareste întarirea capacitatii de administrare a institutiilor cu responsabilitati in gestionarea ariei naturale protejate prin activitati de instruire a personalului implicat”, a declarat Corina Pricope, managerul de proiect.
Sint 11 specii de importanta comunitara, pentru care au fost declarate ariile de protectie speciala avifaunistica lacurile Lilieci, Bacau II, Galbeni, Racaciuni si Beresti, ca parte integranta a retelei europene Natura 2000: stircul pitic, eretele de stuf, lebada de iarna, chira de balta, fluerar de balta, silvia, ploier auriu, pescarus mic, chirighita cu obraz alb, chirighita neagra si cocorul. Fondurile necesare proiectului au fost solicitate de Agentia pentru Protectia Mediului Bacau in sesiunea din mai 2008. Parteneri in implementarea proiectului sint Centrul Regional de Ecologie (CRE) Bacau, custodele sitului din februarie 2010, ONG-ul Scut Verde din Onesti si Agentia de Dezvoltare Locala (ADL) Bacau, institutie aflata sub autoritatea Consiliului Local al municipiul Bacau. (O.P.)
Lasă un răspuns