Scopul proiectului este acela de a urmări crearea cadrului general și a mecanismelor de interacțiune cu comunitatea. Prin astfel de activități, angajații PMT Bacău cred că le sporesc deținuților șansele de reintegrare socială.
Ramona IONESCU
Reprezentanții Penitenciarului de Minori și Tineri (PMT) Bacău au încheiat un nou program destinat reabilitării deținuților. Proiectul numit „Punte pentru responsabilitate socială”, inițiat de Administrația Națională a Penitenciarelor, s-a desfășurat pe parcursul a doi ani, iar acum a ajuns la momentul bilanțului. Concluziile trasate pe marginea acestui proiect au fost analizate ieri, în aula Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău, la eveniment fiind prezenți partenerii sociali ai Penitenciarului Bacău.
Despre reintegrarea socială a persoanelor condamnate la pedepse privative de libertate, educatorii spun că este un proces care își are începuturile în faza execuțional – penală. „Un rol esențial al serviciului penitenciar este acela al pregătirii minorilor sancționați cu măsura internării în centrul de reeducare – declară subsomisar Geanina Ștefan, director adjunct PMT Bacău – și a celor care execută o măsură privativă de libertate pentru perioada postpenală. Pentru succesul componentei de reintegrare socială este necesar concursul comunităților locale în derularea acestui tip de activitate, în dubla lor calitate: de parteneri ai serviciului penitenciar și de beneficiari ai întregului proces de reinserție socială”. Din perspectiva intervenției educative, psihologice și sociale, se evidențiază ca persoane private de libertate vulnerabile: minorii, tinerii (18 – 21 ani) și femeile. Intervenția recuperativă necesită activități și metode de lucru specifice, integrate în funcție de nevoile de dezvoltare individuală.
Se lucrează la efect, nu la cauză
Pe durata desfășurării proiectului, deținuții minori și tineri au avut o serie de întâlniri cu elevii din școlile băcăuane. „De fiecare dată, am mers în școli cu grupuri de cinci sau șapte deținuți, cu vârste cuprinse între 15 și 18 ani – declară inspectorul Simona Meleșcanu, din cadrul PMT Bacău. Discuțiile au fost interactive și au vizat prevenirea delicvenței juvenile și a non – violenței în școli. Dintre deținuții minori, majoritatea și-au manifestat intenția de a reveni la școală, iar mulți dintre ei au dat vina pe familie atunci când au fost nevoiți să abandoneze școala”. La formarea și pregătirea deținuților, un rol important îl are și Octavian Balan, preotul capelei „Izvorul Tămăduirii” din Penitenciarul Bacău.
„Am încercat să-i ajutăm să se reintegreze din punct de vedere spiritual – spune preotul Balan. Toți sunt interesați să devină mai buni, deși au caractere dificile. Provenind din medii diferite, este mai greu să-i aduci pe calea cea dreaptă, însă, prin educație și susținere, sperăm să reușim reintegrarea lor”. La încheierea proiectului au fost prezenți și o parte din beneficiarii proiectului. Printre ei s-au numărat patru femei și nouă minori aflați în custodia penitenciarului. Ei au prezentat publicului un spectacol de pantomimă, poezie și muzică. Pe holul Universității „Vasile Alecsandri” Bacău a fost organizată o mică expoziție cu lucrări de quilling (tablouri) și păpuși din materiale reciclabile confecționate manual, în cadrul ședințelor de art- terapie. Evenimentul a fost încheiat cu o mică defilare a deținutelor, care au confecționat rochii din materiale reciclabile.
Lasă un răspuns