Consiliul Local al comunei Faraoani a inceput derularea unui proiect Phare pentru prelungirea retelei de canalizare din cele doua sate ale localitatii. Proiectul, in valoare de peste 786.000 de euro, se numeste „Canalizarea: o axioma a mediului sanatos”, este finantat cu fonduri nerambursabile si a fost intocmit de societatea de consultanta Evalor-Consulting Bacau. Acest proiect a fost prezentat, la sfirsitul saptaminii trecute, la o intilnire cu ziaristii, de primarul comunei Faraoani, Adrian Solomon, si de administratorul societatii de consultanta, Mihai Rusu-Geliman.
„Extinderea retelei de canalizare in comuna Faraoani – a spus primarul Adrian Solomon – este considerata de mare importanta, datorita beneficiilor aduse sistemului centralizat de canalizare pe care il avem, deja, dar si pentru respectarea obligatiei conformarii la normele impuse de Uniunea Europeana”. Proiectul este o consecinta logica a unei alte finantari din bani europeni in aceasta comuna, de acum patru ani, cind prin fonduri Sapard a fost inceputa construirea retelei de canalizare. Noul proiect se deruleaza pe o perioada de 18 luni si va fi incheiat la 31 iulie 2009. „Din valoarea totala a investitiei – a precizat Mihai Rusu-Geliman – am primit peste 242 de mii de euro. Costurile eligibile sint de aproape 664,6 mii. Suma primita prin Ministerul Lucrarilor Publice a reprezentat aproape 90 la suta din costurile eligibile, partea de peste zece la suta fiind suportata de Consiliul Local, care va acoperi si costurile neeligibile ale proiectului”.
Grupurile tinta pentru acest proiect sint, spre deosebire de proiectul Sapard, 1.760 de locuitori din Faraoani si Valea Mare, dar si citeva dintre institutiile din cele doua sate – primaria, postul de politie, cabinetul medical uman, Parohia romano-catolica „Sf. Anton de Padova” si nu mai putin de sapte unitati comerciale. Lucrarile la noua retea vor incepe in ambele sate, cu terasamente pe 300 – 400 de metri si construirea a doua statii de pompare, cu 12 noi tronsoane de colectare, pe aproape 8.000 de metri liniari. Astfel, de noua retea vor beneficia 2.100 de locuitori echivalenti, luind in calcul si institutiile sau unitatile economice racordate. Masurarea debitelor de ape uzate si epurate se va face printr-un dispozitiv cu senzori cu ultrasunete. Astfel, daca pina acum comuna avea o retea de canalizare pe numai 60% din necesar, extinderea din noul proiect aduce acoperirea necesarului la 90%. Comuna are 5.788 de locuitori, iar prin noul proiect se estimeaza, pe linga impactul in modul de viata al oamenilor, odata cu schimbarea mentalitatii si a stilului de viata, inclusiv venituri suplimentare la bugetul local, o baza pentru alte proiecte de finantare. Autoritatile se gindesc chiar la relansarea economica a zonei si dezvoltarea turismului, pentru ca zona are un potential bun in acest sens. Asupra unor asemenea proiecte vom reveni, insa.
Lasă un răspuns