Localitatea Zemeș este beneficiara programului „Complexul Zemeș- Centrul educativ pentru copii săraci și centrul de planificare familială și educație sanitară”.
Scopul acestui proiect este înființarea și dezvoltarea de servicii sociale în localitatea Zemeș. Acestea se vor face prin crearea complexului de servicii sociale cu două componente, un centru educativ pentru copiii săraci și centrul de planificare familială și educație sanitară. Complexul se adresează grupurilor vulnerabile din punct de vedere psiho-economico-social.
Grupurile țintă ale proiectului sunt formate din familii marginalizate, aflate în situație de criză economico-socială, beneficiare ale legii venitului mimim garantat. De asemenea, sunt vizate familii care au în îngrijire mulți copii și sunt în imposibilitatea de a-și îndeplini funcțiile și responsabilitățile parentale, punând astfel în pericol creșterea și dezvoltarea propriilor copii.
Ca și activități principale, sunt vizate renovarea și dotarea sediului proiectului, deschiderea oficială a complexului de servicii sociale, oferirea de servicii sociale în cadrul complexului.
Unul dintre obiectivele prioritare este crearea unei dinamici sociale la nivelul comunităților cu mari probleme socio-economice. Se operează astfel și pe segmentul antrenarării actorilor economici și sociali din domeniul public și privat și a cetățenilor în general la ameliorarea problemelor familiilor în dificultate.
Integrarea socială și profesională a familiilor și copiilor aflați în dificultate, reducerea sărăciei și reducerea numărului de copii abandonați în localitatea Zemeș prin crearea și funcționarea centrului educativ pentru copiii săraci, sunt alte activități de care se va ocupa acest proiect.
Sunt vizate și antrenarea comunității și stimularea incluziunii sociale a familiilor aflate în dificultate ca și creșterea numărului de servicii sociale pe teritoriul județului și diversificarea serviciilor de asistență socială pentru copiii aflați în dificultate și familiile acestora.
Proiectul va aduce o serie de îmbunătățiri printre care integrarea socio-școlară a cel puțin 20 de copii, creșterea calității vieții pentru beneficiari, reducerea abandonului copiilor, creșterea motivației pentru muncă a părinților, creșterea responsabilităților părintești ale beneficiarului proiectului, crearea de noi locuri de muncă și, de asemenea, creșterea nivelului de educație sanitară.
Valoarea totală a proiectului este de peste 4 miliarde de lei, din care peste 60% va fi finanțată de Ministerul Dezvoltării și Prognozei iar aproximativ 1,5 miliarde vor fi contribuția solicitantului, Consiliul județean Bacău.
Căldură pentru bolnavi
Peste 400 000 de Euro sunt destinați Spitalului județean pentru reabilitarea sistemului de încălzire. Dintre aceștia, 50 000 reprezintă contribuția Consiliului județean, iar restul sumei, care se ridică la o valoare de 360 000 este acoperită de către Uniunea Europeană. Acest lucru a fost posibil deoarece, Spitalul județean Bacău este beneficiarul unui proiect finanțat prin Programul Phare 2001- Coeziune Economică și Socială.
Scopul proiectului se referă la rezolvarea problemelor generate de uzura fizică și morală a sistemului de încălzire din pavilioanele Maternitate, Obstretică, Ginecologie și Pediatrie.
Ca obiective se remarcă îmbunătățirea calității serviciilor sanitare furnizate de către spital prin deconectarea de la centrala termică actuală, realizarea unor surse termice noi individuale și înlocuirea instalațiilor de încălzire centrală. Reabilitarea sistemului termic are ca efect imediat și diminuarea substanțială a costurilor operaționale.
Activitățile principale ale proiectului presupun derularea licitației publice pentru desemnarea firmei care va derula lucrările necesare, pregătirea șantierelor de lucru, aprovizionarea de materiale și procurarea de utilaje necesare derulării lucrărilor. Sistemele de încălzire ale centralei vechi vor fi dezafectate și se va face montajul utilajelor, a instalațiilor noi- termomecanice și electrice.
Grupul țintă și beneficiarii sunt specifici instituției, aceștia fiind pacienți și personal medical.
Ca rezultate se așteaptă îmbunătățirea serviciilor sanitare oferite în cadrul spitalului, îmbunătățirea calității actului medical, scăderea procentului de mortalitate infantilă ca și diminuarea riscului de îmbolnăvire intraspitalicească. Un aspect important este că bugetul județean va fi degrevat de o sumă de aproximativ 100 000 de euro pe an, bani ce vor fi economisiți prin randamentul superior al echipamentelor de încălzire.
Prin acest proiect se va asigura întregul necesar de utilități termice, constând în căldură, apă caldă, abur saturat, care va face ca pavilioanele vizate să funcționeze optim.
Lasă un răspuns