Aproape 1.500 de fermieri din județul Bacău se vor asocia și vor înființa 50 de cooperative agricole. Inițiativa este sprijinită de specialiști și include consiliere pentru agricultorii asociați.
La Onești, s-a lansat proiectul „Servicii de consiliere pentru înființarea și dezvoltarea formelor asociative în agricultură (Agricoop)”. La eveniment au participat fermieri, reprezentanți ai unor cooperative agricole, ai Grupurilor de Acțiune Locală (GAL) din județ, autorități locale și reprezentanți ai Direcției Agricole.
Proiectul a fost susținut de Ștefan Talambă, directorul GAL Valea Trotușului, șeful Biroului de consiliere Agricoop din comuna Cașin pentru județele Bacău și Vaslui. Proiectul este aplicat timp de doi ani de firma de consultanță EGIS România și este finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Rurală.
Conform inițiativei, până în anul 2021, în Regiunea Nord-Est vor fi înființate 50 de cooperative agricole și vor fi consiliați aproape 1.500 de fermieri pentru înființarea de cooperative agricole.
„Prima etapă este identificarea comunelor cu potențial în acest sens. Se ține mult la calitatea rezultatelor. Nu ne interesează să avem sute sau mii de cooperative care să nu funcționeze. Vom lucra direct cu fermierii și vom clarifica aspectele funcționării unei cooperative. Eu cred că la nivelul județului Bacău targetul este ușor de atins. Totuși, primarii recunosc că la ei în comune nu există interes pentru asociere. Oamenii încă nu au încredere în formele de asociere și nici în oamenii de lângă ei. Dar pentru cooperativele agricole și formele de asociere au fost aprobate facilități fiscale pe cinci ani, iar acestea pot fi atractive”, a declarat Ștefan Talambă.
Prin proiectul Agricoop fermierii vor beneficia de sprijin pentru înființarea de forme asociative, de consiliere tehnologică, fiscală și juridică, de elaborarea planului de afaceri ți de monitorizarea lui timp de un an.
Kross a zis
Dupa 30 de ani ne dam seama ca cooperativele erau bune.