Peste 45.000 de elevi din mediul rural, începând de la cei din clasele pregătitoare până la clasa a VIII-a, vor primi rechizite școlare.
Ștefan POPA
Consiliul Județean (CJ) Bacău hotărât continuarea proiectului „Ghiozdanul Școlarului” în perioada 2013 – 2017. Programul își propune să vină în ajutorul elevilor din familiile sărace din mediul rural, prin acordarea fiecărui copil preșcolar și școlar a unui set de rechizite. CJ Bacău va aloca banii necesari din bugetul de investiții, iar costul anual estimat pentru acest proiect este de aproximativ 4,7 milioane de lei. Din această sumă, 843.030 de lei vor merge către preșcolari, 1.926.855 de lei către elevii de la clasele pregătitoare până la cei de clasa a IV-a, iar 1.922.298 de lei către elevii din clasele V – VIII.
Prin acest program, CJ Bacău încearcă să reducă rata abandonului școlar, care a crescut foarte mult în ultimii șapte ani, ajungând de la 1,4% la 2% în învătământul primar și de la 2,1% la 2,5% în învățământul gimnazial. Creșterea procentului este cauzată în principal de nivelul de trai scăzut al părinților, dar și de lipsa de educație a acestora, de neglijență, de lipsa unui loc de muncă sau de consumului excesiv de alcool.
Beneficiarii acestui proiect vor fi 9.367 de elevi preșcolari din mediul rural, care vor primi rechizite în valoare de 90 de lei fiecare, 18.351 de elevi din clasele pregătitoare până la cei din clasa a IV-a, pentru care se vor aloca câte 105 de lei și 17.318 de lei de elevi din clasele V – VIII, care vor primi fiecare rechizite în valoare de 111 de lei. Odată cu aceștia vor beneficia de acest ajutor și părinții care vor fi scutiți de cheltuielii cu materiale pentru școală, pe care unii dintre ei nu și le permit, făcând diferența între a-și trimite copilul la școală sau nu.
Programul a stârnit de la înființarea lui numeroase polemici, fiind cosiderat un mijloc de propagandă politică a actualului președinte al Consiliului Județean, Dragoș Benea, care nu a uitat să își inscripționeze pe gențile elevilor numele și să le vopsească în culoarea roșie a PSD.
pffff a zis
as vrea totusi sa mentionez ca in momentul in care d-l benea va plati aceste ghizdane cu BANII PROPRII, abia atunci sa-si scrie numele pe ghiozdane si sa se laude cu marea realizare. atata timp cat sunt cumparate tot cu banii contribuabililor, sa nu scrie nimic pe ele!!!!
Mihaela a zis
Daca tot sunteti interesati sa continuati acest proiect poate ar fi bine sa intrebati intr-un sondaj si persoanele care beneficiaza de acest proiect. Cu siguranta vor fi si copii, parinti sau cadre didactice care vot recunoaste ca multe l”ucruri” din acel ghioadan sunt inutile sau de calitate foarte proasta( culori care nu coloreaza, acuarele care au niste nuate doar pe pastile si nu culori, chiar si ghiozdanul nu poate fi folosit pentru ca arata ca un rucsac de mers pe munte, depasind uneori si inalrimea scolarului de clasaI). Decat sa mai faca vreo societate curat prin depozit si sa trimita tot ce mai au pe acolo prin depozit mai bine renuntati.
Razvan a zis
Poate e bine, poate nu, dar pentru multe familii din mediul rural ca si pentru beneficiarii directi/elevii, nu prea conteaza ce este scris pe ghiozdan, conteaza gestul si faptul ca cineva se gandeste si la ei…restul…cine are bani si isi permite sa cumpere alte ghiozdane, alte rechizite si pe acelea sa le doneze…sunt elevi in scolile din mediul rural, copiii din inima Deltei, de exemplu, care cu siguranta ca le-ar accepta neconditionat, indiferent de culoare sau de continutul acestora.Si in librarii sunt produse de proasta calitate, dam zeci de lei pe ele si nu mai comentam…deci…o fapta buna, un gand bun atrage comentarii negative…chiar nimic nu ne mai multumeste?