Comisia pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii specifice a luat in discutie, marti, 16 iunie, proiectul de ordonanta de guvern al Ministerului Agriculturii privind descentralizarea institutiilor agricole si infiintarea camerelor agricole. Desi deputatii au solicitat, din timp, prezenta ministrului Ilie Sarbu la aceasta sedinta, ministerul a fost reprezentat numai de un secretar de stat.
„Toate opiniile exprimate vizavi de aceasta ordonanta, indiferent de culoarea politica a membrilor comisiei – ne-a declarat deputatul Mihai Banu, presedintele Comisiei pentru agricultura si dezvoltare rurala a PNL -, au fost impotriva”. Un punct fierbine al dezbaterii a fost infiintarea camerelor agricole, act pentru care alaturi de cele doua proiecte de lege trecute, deja, prin dezbaterea Senatului, dintre care unul este initiat chiar de Mihai Banu, celalalt din initiativa PSD-istului Victor Surdu, a aparut acum si cel de al treilea, inclus in proiectul de ordonanta initiat de Ministerul Agriculturii. „Eu mi-am exprimat, la acest punct – a precizat Mihai Banu – opinia ca ordonanta nu imbunatateste cu nimic organizarea agriculturii, ci, dimpotriva, reduce eficienta unei astfel de organizatii, Camera agricola, in relatia cu fermierul. Am lamurit, insa, ca trebuie sa ne intrunim si sa punem in dezbatere cele trei proiecte, cu argumente, si sa vedem ce va iesi in final. L-am intrebat pe reprezentantul ministerului de ce nu suporta o dezbatere pe aceasta tema, de ce cred ei ca numai proiectul lor este bun, cind noi aducem atitea argumente ca lucrurile nu stau asa”.
Camere agricole fara fermieri
Membrii comisiei camerei Deputatilor au tras, marti, concluzia ca nu se pot face camere agricole fara participarea fermierilor. Doar faptul ca in camera va intra cite un reprezentant ales in adunari cetatenesti nu aduce nici un plus de autoritate organizatiei. „Camera trebuie sa fie a fermierilor – a precizat deputatul bacauan -, iar statul sa fie partener prin specialistii pe care ii pune la dispozitie. Organizatia trebuie sa faca ordine in materie de organizarea tereneurilor si a spatiului rural. In acest spatiu, pe un anumit teritoriu, un anume numar de gospodarii trebuie date in primire pe principiul medicului de familie”.
Reprezentantii ministerului nu au venit cu nici un argument in dezbaterea de marti. SI presedintele Comisiei pentru agricultura, silvicultura si dezvoltare rurala a Senatului, Petre Daea, a cerut o dezbatere a proiectului initiat de Mihai Banu, care ar putea avea loc saptamina care vine, cu referire si la celelalte doua proiecte. „Noi – a mai declarat Mihai Banu – am cerut ca, in cazul in care nu mai exista o responsabilitate politica, macar responsabilitatea profesiei sa fie respectata. Ceea ce organizam acum in materie de camere agricole, este un produs pentru viitorii absolventi ai universitatilor de specialitate. Trebuie sa cream institutii si organizatii de prestigiu, in care ei sa-si doreasca sa ajunga. Asa cum se intimpla in atitea alte domenii. Altfel, aceste universitati nu-si mai au rostul”.
Bugetele locale sint sarace
Referitor la descentralizarea institutiilor agricole, deputatii au atras atentia ca, in general, consiliile judetene, sub tutela carora trebuie sa ajunga institutiile, nu au cu ce plati nici oamenii pe care ii au acum, dar altii in plus! Deputatul de Bacau crede ca exista pericolul ca aceste consilii sa nu inteleaga perfect rostul institutiilor, pentru ca nu au o asemenea cultura organizationala, si sa le desfiinteze. „Am mai avut un asemenea experiment, cu Serviciul de protectia plantelor, pe care l-au desfiintat si au vindut patrimoniul, dar si cu Agentia de consultanta agricola, care a stat, preluata, patru ani fara sa faca nimic si a trebuit sa o aducem inapoi, sa o pounem in valoare – a precizat Mihai Banu. Noi vrem sa contrazicem dorinta unora de a face, neaparat, «ceva», nu neaparat ceva bun, de a se afla in treaba”. In concluzie, la dezbaterea de marti nu a existat o persoana din Comoisia de agricultura a Camerei Deputatilor care sa spuna ca acest proiect de ordonanta are vreo valoare. Toti au sustinut ca ordonanta va produce, in adminidtratia agricola, un adevarat dezastru. Si Comisia similara a Senatului a avut, recent, aceeasi atitudine, si s-a solicitat aminarea introducerii in sedinta de guvern a proiectului ministerului. Astfel, desi s-a anuntat, cu surle si trimbite, ca ordonanta va fi discutata in sedinta de Guvern de ieri, 17 iunie, aceasta a fost aminata.
Lasă un răspuns