Până la 30 iulie, absolvenții de liceu fără Bacalaureatul luat puteau să se înscrie la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Bacău în vederea încasării indemnizației de șomaj. Termenul era valabil pentru cei care nu au dat sau nu au promovat Bacalaureatul. Pentru cei admiși, termenul de 60 de zile începe de la data absolvirii examenului. Depășirea acestui termen atrage după sine pierderea dreptului la acordarea indemnizației de șomaj. Statul acordă un sprijin de 250 lei pe o perioadă de șase luni proaspeților absolvenți.
Potrivit AJOFM Bacău, până la sfârșitul lunii iulie, în evidențele instituției erau înregistrați 1.343 absolvenți, dintre care doar 137 erau absolvenți de studii superioare. Chiar dacă nu mai au posibilitatea să primească ajutor de șomaj, tinerii pot totuși beneficia de consiliere, mediere și pot participa la diferite cursuri de calificare și specializare. În plus, ei pot încerca să se angajeze pe locurile de muncă disponibile în acest moment în Bacău. „Oferta de locuri de muncă din această perioada – spune Daniela Bălan, purtătorul de cuvânt al AJOFM Bacău – este de 218 posturi, venite din partea a 34 de angajatori din tot județul. Pentru persoane cu studii superioare sunt aproximativ 20 de locuri de muncă, restul fiind pentru persoane cu studii medii”.
Din oferta centralizată, ocupații pentru care angajatorii solicită nivel de pregătire „studii superioare” sunt cele de reprezentant vânzări și manager de zonă în domeniul vânzărilor. Mai reținem și că angajatorii care încadrează pe durată nedeterminată absolvenți în interval de 12 luni de la absolvire pot beneficia de subvenții de la stat, indiferent dacă absolvenții sunt sau nu beneficiari de indemnizație de șomaj. Subvențiile se acordă diferențiat, în funcție de nivelul de studii. Sprijinul este de 500 de lei pentru absolvenții ciclului inferior al liceului sau ai școlilor de arte și meserii, sau o sumă egală cu de 1,2 ori valoarea indicatorului social de referință în vigoare la data încadrării în muncă pentru absolvenții de învățământ secundar superior sau învățământ postliceal. Suma cea mai mare se acordă în cazul absolvenților de învățământ superior – de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referință, de 500 de lei în prezent. Dacă absolvenții sunt persoane cu handicap, subvenția se va acorda angajatorului timp de 18 luni, cu condiția să îl angajeze pe durată nedeterminată sau cel puțin trei ani. Angajatorii vor fi scutiți, pe o perioadă de 12 luni, de plata contribuției datorate la bugetul asigurărilor pentru șomaj aferentă absolvenților încadrați. (Florentin RADU)
Lasă un răspuns