Ideea privind infiintarea, in Bacau, a Fundatiei Nationale „George Bacovia” a prins si mai mult contur dupa dezbaterile care au avut loc la Onesti, in cadrul „Zilelor Culturii Calinesciene”, in timpul colocviului de cultura contemporana cu tema „O solutie in cultura romana: fundatiile nationale”. Profesorul si poetul Constantin Theodor Ciobanu, presedintele Fundatiei Nationale „George Calinescu”, a propus sa se faca o lege a fundatiilor nationale, sens in care el a facut deja demersuri, la nivelul unor parlamentari de Bacau.
Poetul onestean a prezentat beneficiile pe care le-ar putea avea o astfel de lege si a spus ca, in judetul Bacau, prima fundatie care trebui infiintata ar fi „George Bacovia”. „O fundatie nationala Bacovia ar putea rezista foarte mult timp, mai ales ca poetul este in ascensiune si i-a lasat mult in urma pe altii, cum ar fi Arghezi, care a scazut foarte mult, sau Ion Barbu, care e vazut cu rezerve – a sustinut Constantin Th. Ciobanu. George Bacovia este foarte popular in licee, s-au facut chiar sondaje in acest sens, si ar trebui sa se faca o fundatie Bacovia in Bacau, pentru ca Bacaul e Bacovia”.
Petru Cimpoesu: „Nu trebuie sa asteptam sa ne dea guvernantii”
Profesorul Ciobanu a mai spus ca, in acest moment, „cultura romana este in suferinta” si a devenit „un fel de ornament”, iar prin legea fundatiilor „s-ar rezolva foarte multe”. Ca exemplu pozitiv a fost data chiar fundatia pe care o conduce profesorul Ciobanu, „George Calinescu”, care a acumulat o experienta de peste 40 de ani si care este o „entitate respectabila”. Intelectualii prezenti la dezbatere au fost de acord cu utilitatea unei fundatii „George Bacovia”, dar au avut retineri in privinta procedurii prin care ar trebui infiintata o astfel de institutie culturala.
Scriitorul Petru Cimpoesu a fost de parere ca fundatiile nationale nu ar trebui infiintate prin directive date de guvernanti, prin legi, ordonante sau hotariri de guvern, ci prin dorinta si eforturile celor care doresc acest lucru. „O fundatie Bacovia ar fi foarte necesara, dar ea prebuie sa plece de jos, dintre noi, nu prin lege sau ordonanta de guvern; nu trebuie sa asteptam sa ne dea guvernantii, ci trebuie sa facem noi”.
O parere mai nuantata a avut-o prof. univ. Elena Bulai, care a precizat ca exista deja o lege a asociatiilor si fundatiilor, care ar trebui imbunatatita. Ea a propus ca finantarea fundatiilor de utilitate publica sa inceapa imediat de la infiintare, si nu dupa trei ani, cum se procedeaza acum.
Lasă un răspuns