• pe vremuri, pe cînd doar ea și alți doi băcăuani aveau un Renault 16, mergea la unitatea miliatară unde viitorul soț făcea armata și îl lua, pe furiș, cu mașina • „mergeam la o cofetărie sau, pur și simplu, ne plimbam”, își aduce aminte profesoara
A absolvit Liceul de Artă din Bacău, posedă o pianină la domiciliu și îi place la nebunie să cînte „Sonata lunii”. Îi plac la fel de mult călătoriile. Ba, mai mult, a fost unul dintre primii băcăuani cu mașină Renault 16. Altceva?! Ah, are o miniseră de flori pe balcon și iubește cîinii. Toate acestea o definesc pe Adriana Gertruda Romedea, noul prorector cu probleme de învățămînt al Universității Bacău. „M-am născut pe 16 noiembrie și, fiind de confesiune catolică, în această zi se serbează Sfînta Gertruda, al cărei nume mi l-au pus părinții”, ne-a explicat ea originea prenumelui. Dacă Sfînta Gerturda era o făptură dăruită cu totul contemplării și trăirii misterelor divine, Adriana Romedea este foarte ancorată în realitățile cotidiene.
Este una dintre băcăuancele care se poate lăuda că a obținut permisul de conducere auto într-o perioadă în care examenul se dădea la volanul acelor impresionante „Varșave”. „Era un autovehicul asemănător unui sicriu. Îmi amintesc că pentru a ajunge la pedale de pe scaun aveam nevoie de un laț. Atît de greu a fost să conduc o asemenea mașină, încît am făcut bătături în palmă”, ne-a povestit Adriana Romedea. Cum avea o mătușă în Franța încă din perioada interbelică, după ce a căpătat permisul de șofer, profesoara Romedea a avut parte, în 1973, de o bucurie la care puțini ar fi îndrăznit să viseze la acea vreme. „Am primit din Franța un Renault 16. Erau doar doi băcăuani la acea vreme cu asemenea mașină”, ne-a spus ea. A făcut zilnic naveta la școala din Răcătău, unde a predat între 1973 și 1978, sub privirile îngăduitoare ale șefului de post. „Mergeam fără probleme cu 120 km pe oră. Milițianul de atunci mă avertiza mereu să am grijă. Însă n-aveam nici o treabă cu viteza. M-am mai potolit după ce s-a născut băiatul”, a povestit ea.
A avut parte însă și de alte peripeții. „Cînd mi-am cunoscut soțul și ne-am împrietenit, prin 1975, mergeam la el la unitatea militară de după linia ferată, de aici, din Bacău, și îl așteptam lîngă poartă. Ei ieșeau în ordine cu diferite probleme, el rămînea în urmă și-l furam cu mașina. Mergeam fie la o prăjitură, fie, pur și simplu, ne plimbam cu mașina”, și-a amitit zîmbind Adriana Romedea.
După revoluție, toți cei care aveau Dacii s-au îndreptat spre mașini străine, mai bune. În cazul profesoarei Romedea lucrurile s-au petrecut invers. „În 1984, am vîndut mașina, fiindcă erau probleme cu piesele și era destul de bătrînă, și mi-am cumpărat o Dacie. Tot o Dacie am și acum. Asta e!”, a spus Adriana Romedea.
Noul prorector al Universității Bacău este un om plin de viață și foarte apropiat de tineri, însă tuturor le recomandăm atenție. „Sînt foarte încăpățînată și cînd îmi pun ceva în cap duc pînă la capăt. Sînt și loială, dar ferească Dumnezeu să-mi înșele cineva încrederea”, a atras ea atenția. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns