• așteptată ca soluție salvatoare pentru salariații și copii din centrele de plasament, rectificarea bugetară nu va rezolva problema crizei financiare a sistemului de protecție a copilului • pînă la sfîrșitul anului ar mai fi nevoie de 28 de miliarde de lei, iar în tot județul nu au venit decît 16 miliarde • în aceste condiții, salariați de la Protecția Copilului își vor lua banii cu întîrziere sau nu îi vor lua deloc
Incertitudinea în ce privește asigurarea lefurilor pentru salariații din sistemul de protecție a copilului va dura cel puțin pînă la sfîrșitul anului. Pentru că fondurile destinate asigurării salariilor celor peste 1.100 de salariați din subordinea Direcției Generale pentru Protecția Copilului s-au epuizat de mai mult timp, în ultima perioadă oamenii și-au luat banii cu mari întîrzieri sau nu i-au luat deloc. Foarte vitregiți din acest punct de vedere au fost cei aproximativ 300 de asistenții maternali profesioniști din întreg județul, care săptămîni la rînd au trăit fără a nu primi nici un leu. Aprobarea de către consilierii județeni a sumei de un miliard și jumătate de lei pentru Direcția Generală pentru Protecția Copilului (DGPC) nu a putut rezolva decît situațiile de extremă urgență. Din acești bani au putut fi plătite doar lefurile restante ale părinților profesioniști, ai specialiștilor din Serviciul Public Specializat și personalului de la Complexul de Servicii Comunitare 1 din Bacău. Pentru salariile din luna octombrie nu a mai rămas nici un leu.
Pentru a rezolva criza financiară cu care se confruntă DGPC Bacău, directorul Sorin Brașoveanu a trecut peste șefii Consiliului Județean, depășiți de aceste dificultăți, și a făcut cunoscute problemele Autorității Naționale pentru Proptecția Copilului și Adopție și Secretariatului General al Guvernului. „Am înaintat o notă de informare celor de la București în care le-am făcut cunoscut că, pentru prima dată, Bacăul are probleme în ce privește asigurarea salariilor. Am solicitat sprijinul celor două instituții, pentru că, este evident, Consiliul Județeanu nu mai are de unde să dea bani”, ne-a declarat directorul Brașoveanu.
În urma demersurilor întreprinse la București, doi consilieri din corpul de control al Secretariatului General al Guvernului au venit în Bacău pentru a se convinge la fața locului despre dificultățile care există. După ce au fost plimbați prin mai multe centre de plasament din județ, consilierii guvernamentali au avut o întrevedere cu șefii Consiliului Județean, cărora le-au cerut ca, indiferent cîți bani vor exista în conturile Consiliului Județean, fondurile să fie orientate cu prioritate spre finanțarea activităților de protecție a copilului. Cei doi nu au putut oferi nici o soluție referitoare la asigurarea fondurilor.
Așteptată ca ultimă variantă pentru rezolvarea problemelor financiare ale sistemului de protecție a copilului din județ, rectificarea bugetară nu va putea rezolva falimentul din domeniul protecției copilului. Deficitul prognozat pînă la sfîrșitul anului pentru cheltuieli materiale și salarii este de aproape 28 de miliarde de lei, iar suma totală venită în contul rectificării la nivelul județului Bacău este de numai 16 miliarde de lei. Cu alte cuvinte, chiar dacă toți banii de la rectificare ar fi virați în contul DGPC, lucru care este foarte probabil că nu se va întîmpla, banii tot nu ar ajunge pentru salariile celor peste 1.100 de salariați din sistemul de protecție a copilului și pentru asigurarea alimentelor pentru circa 1.400 de orfani ocrotiți în centre de plasament . În aceste condiții, salariații și copiii instituționalizați vor trebui să se obișnuiască să trăiască fără prea multe necesități sau utilități zilnice. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns