Mai marii județului a decis printr-o hotărîre de Consiliu Județean, coroborată cu prevederile Ordonanței guvernului 85/2001, că Asociațiile de locatari și proprietari sînt obligate să se doteze cu mijloace de prevenire și stingere a incendiilor. Asta pe lîngă celelalte măsuri de prevenire care nu impun eforturi financiare. „Locatarii care își plătesc conștiincios dările către furnizori știu că există și o rubrică de „cheltuieli administrative”, fond din care ar trebui să se rezolve și problema dotărilor cu mijloace minime de stingere a incendiilor. Asta cu atît mai mult cu cît în ultimii ani numeroase sisizări ale locatarilor semnalează diferite situații periculoase care ar putea afecta viața și sănătatea celor care locuiesc în clădirea respectivă. Mă refer aici la depozitarea a tot felul de materiale combustibile și inflamabile la subsolurile clădirilor, pe căile de acces, obturarea canalelor de ventilație prevăzute pentru eliminarea eventualelor acumulări de gaze, dar mai ales improvizațiile electrice sau chiar la gaze naturale”, a declarat maiorul Ioan Mihalache, șeful biroului de inspecție și prevenire a incendiilor a Grupului de Pompieri militari Bacău. Conform reglementărilor mai sus amintite, asociațiile de proprietari și locatari sînt obligate să aibă un comitet PSI care să efectueze controale și care să desfășoare în rîndul locatarilor „activități de informare și educare prvind cunoașterea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor”, să remedieze de îndată orice defecțiune la clădiri sau la instalațiile electrice aferente, de natură să genereze incendii.
Administratorii asociațiilor de locatari, deși recunosc faptul că măsurile sînt binevenite, spun că sînt greu de pus în practică din cauza lipsei banilor. „Am o încăpere de 0,5 metri lățime și 2 metri lungime în care îmi desfășor activitatea. Unde credeți că aș mai putea depozita stingătoare, măturoaie, tîrnăcoape și o ladă cu nisip? Și apoi ce să fac? Să mă duc cu lada de nisip în spinare la cel la care a izbucnit un incendiu? Sau cu un stingător de nouă litri să sting focul? Ca să nu mai spun cît m-ar costa achiziționarea și întreținerea lor. Am 21 de scări de bloc și trebuie cîte două stingătoare la fiecare scară, unul cu spumă și unul cu nisip. Unde credeți dumneavoastră că aș ajunge dacă un stingător mic de Dacie costă 300.000 de lei? Ce, vreți să mă împuște locatarii?”, ne-a spus administratorul Asociației 23, Dan Cercel. Nici ceilalți administratori pe care i-am contactat nu s-au arătat prea încîntați de discuție. „Cred că se exagerează în anumite privințe. Idea este bună într-adevăr, dar costă. Există cîteva stingătoare, dar nu sînt suficiente și cred că nici nu au mai fost verificate de ceva vreme. Noi oricum mergem, mai ales la cei care au centrale proprii și unde pericolul este mai mare și-i mai atenționăm să aibă grijă. Dar nu cred că ne-ar permite locatarii să cumpărăm stingătoare în loc să plătim întreținerea”, ne-a spus și administratorul Asociației 23, Adriana Coman. „Ferească Dumnezeu, în caz de incendiu sărim cu toții oricum. Iar apă, cu programul ăsta, oricum are fiecare oprită prin casă. Cred că o să punem cîte un butoi cu apă la fiecare scară și cîteva măturoaie, că astea nu costă prea mult. Dar de cumpărat stingătoare nici vorbă, pentru că am locatari care nu au plătit încă nici un leu pentru întreținerea de iarna trecută”, ne-a spus și Viorel Romanescu, administratorul Asociației CFR. Cel mai bine stau locatarii Asociației 23 Letea. „Noi avem sprijin de la fabrică. Acolo plătim și apa și căldura și toate cele și tot de la ei avem și dotările cu mijloace de stingere a incendiilor”, ne-a declarat Viorica Simion, administratorul asociației.
Conducerile asicațiilor trebuie să le interzică locatarilor să îngusteze au să blocheze căile de acces, să depoziteze materiale combustibile în subsoluri, poduri sau case de scări, să nu permită modificări sau schimbări de destinație care ar periclita siguranța la foc a clădirii, dar și amenajarea de parcări sau garaje pe căile de acces și de intervenție. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns